Mii de marinari români blocați pe vapoare, din cauza pandemiei de coronavirus. Schimburile de echipaj, amânate pentru o lună
Mii de marinari români sunt blocați pe vapoare, din cauza restricțiilor internaționale de circulație impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Companiile de shipping au amânat schimburile de echipaj pentru o lună.
De Veronica Micu la 20.03.2020, 07:19- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Mii de marinari români sunt blocați pe vapoare, din cauza restricțiilor internaționale de circulație impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Companiile de shipping au amânat schimburile de echipaj pentru o lună.
La această oră, comunitatea maritimă încearcă să găsească soluții pentru a debloca situația.
"Este o situație gravă și toată comunitatea internațională dorește că lanțul de aprovizionare să nu fie întrerupt. În Europa, 36% din schimburile comerciale se fac pe mare.
Navigatorii sunt ținuți la bord cu extensie de contracte. Sunt supendate reptrarierile pentru că granițele sunt închise. Este imposibil să facii un schimb de echipaj. Se caută soluții, căutăm un coridor de schimb în siguranță a navigatorilor, astfel încât economia globală să fie cât mai puțin afectată. Este prima oară când avem o astfel de criză majoră. E la fel ca în anii '40 - '45.
Pe mare, acum, sunt peste 800.000 de oameni, sunt navigatori cu care ținem legătura", a declarat pentru Observator Adrian Mihălcioiu, președinte al Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.
"Este foarte important să existe medicamente, alimente"
Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV (Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale), speră ca lucrurile să reintre în făgașul normal și să nu afecteze sectorul maritim.
"Important e ca toate aceste soluții la nivel global să fie integrate pentru că sectorul maritim este unul din sectoarele extrem de importante în mersul economiei mondiale. Cea mai mare parte a mărfurilor, fie că e vorba de alimente, de medicamente, materie primă sau așa mai departe, are și o componentă de transport naval.
Și practic funcționarea normală a transporturilor maritime pe de o parte asigură și funcționarea economiei mondiale și creșterea capacității noastre de a ne lupta cu această pandemie. Este foarte important să existe medicamente, alimente, echipamente și așa mai departe", a spus și Ovidiu Cupșa, potrivit info-sud-est.ro.