Mesaj RO-ALERT cod roşu de furtună pe litoral transmis greşit şi la jumătate de oră după urgie
Este scandal în Constanţa şi s-a lăsat cu sancţionări la ISU Dobrogea, după ce autorităţile au încurcat codul portocaliu cu cel roşu iar mesajul RO-ALERT către populaţie a fost transmis după o jumătate de oră de la începerea urgiei.
De Redactia Observator la 04.08.2019, 14:06Este scandal în Constanţa şi s-a lăsat cu sancţionări la ISU Dobrogea, după ce autorităţile au încurcat codul portocaliu cu cel roşu, iar mesajul RO-ALERT către populaţie a fost transmis după o jumătate de oră de la începerea urgiei.
Un ofiţer de serviciu din cadrul ISU Dobrogea a fost sancţionat deoarece sâmbătă seară a fost transmis un mesaj eronat RO-ALERT de cod roşu de furtună deşi era cod portocoliu. Ulterior, a fost transmis şi un mesajul corect, de cod portocaliu.
“Din greşeală operatorul nu a modificat mesajul şi l-a transmis cu codul roşu. Am intervenit ulterior. Eram în plin cod portocaliu şi aveam peste 170 de apeluri. Nu este singura aplicaţie de informare, este şi aplicaţia DSU, mai avem şi alte aplicaţii pe care transmitem alertele meteorologice. (...) Există un timp între primirea de la ANM şi transmiterea de către noi a mesajului, iar operatorului îi ia în jur de cinci minute pentru redactarea apelului. Faptul că a apărut mesajul de cod portocaliu era îndreptarea erorii”, a explicat colonelul Daniel Gheorghe Popa, şeful ISU Dobrogea, potrivit News.ro.
El a precizat că pentru această eroare a fost sancţionat ofiţerul de serviciu.
“L-am sancţionat disciplinar pe ofiţerul de serviciu cu mustrare scrisă. Acest lucru va avea repecusiuni vizavi de evaluarea anuală şi nu va putea participa la eventuale concursuri sau examene de evaluare într-un viitor apropiat sau semiîndepărtat”, a precizat Gheorghe Popa.
Reprezentanţii ISU Dobrogea au transmis duminică, bilanţul efectelor furtunii care a lovit Constanţa sâmbătă seara.
Astfel, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din şase locuinţe şi şase curţi inundate şi au acţionat pentru îndepărtarea a 33 de copaci căzuţi pe carosabil , a unui acoperiş şi a unei schele, acestea avariind şapte autoturisme. De asemenea, alte apeluri privind efectele furtunii au fost redirecţionate de către pompieri către alte structuri, au precizat reprezentanţii ISU.
În prezent, pompierii continuă intervenţia pentru îndepărtarea efectelor produse din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. În urma furtunii care a lovit municipiul Constanţa nu s-au înregistrat victime.