Ministrul Mediului, despre riscul de poluare pe litoralul românesc, după dezastrul din strâmtoarea Kerci. Ce se întâmplă cu petele de petrol
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că riscul ca litoralul românesc să fie afectat de petele de petrol din Marea Neagră este mic. Un vortex trimite petrolul din apă înapoi în strâmtoarea Kerci, spune Fechet. Două petroliere au fost avariate în strâmtoare și au provocat poluarea uriașă.
De Redactia Observator la 11.01.2025, 15:42- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Morţi suspecte la centrele de groază din Mureş, unde copiii erau spălaţi cu un burete de tablă, malnutriţi şi încuiaţi în camere murdare. Ce spune Protecţia Copilului
Ministrul Mediului a declarat sâmbătă că din toate verificările făcute până în prezent sectorul românesc al Mării Negre nu este în pericol. Curenții marini de lângă Crimeea alternează un fel de vortex care ar întoarce pata de poluare spre strâmtoarea Kerci, a spus Fechet la Antena 3 CNN. Specialiștii români spun că riscul ca litoralul să fie afectat este extrem de mic, a precizat ministrul Mediului.
Petele de petrol din Marea Neagră
Declarația a fost făcută după ce, vineri, autoritățile din Rusia au anunțat că petele de petrol din Marea Neagră se extind. Lucrătorii de urgență care încearcă să curețe scurgerile de petrol din Marea Neagră au detectat șapte noi pete, a declarat vineri un oficial rus, potrivit Reuters.
Aproximativ 2.400 de tone de produse petroliere s-au vărsat în mare pe 15 decembrie, când două petroliere vechi au fost avariate de o furtună în strâmtoarea Kerci.
De la accidentul din decembrie, mii de lucrători de urgență și voluntari au lucrat pentru a curăța apa și pământul contaminate din zona strâmtorii Kerci. Ecologiștii au anunțat că numeroase animale au murit din cauza poluării.