MRP tratează cu prioritate situația românilor din Austria, afectați de indexarea alocațiilor pentru copii
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că va trata cu prioritate situația cetățenilor români care muncesc în Austria și sunt afectați de decizia autorităţilor de la Viena de a reduce alocațiile copiilor, în funcție de statul de rezidență.
De Redactia Observator la 05.01.2019, 17:16Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că va trata cu prioritate situația cetățenilor români care muncesc în Austria și sunt afectați de decizia autorităţilor de la Viena de a reduce alocațiile copiilor, în funcție de statul de rezidență.
Decizia de a indexa alocațiile plătite de statul austriac cetățenilor UE, ai căror copii se află în statele de origine, a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2019.
Integrarea românilor de peste hotare în statele unde au ales să muncească şi să se stabilească, precum și nediscriminarea acestora au fost în permanență o prioritate în întrevederile și discuțiile bilaterale pe care ministrul Natalia-Elena Intotero le-a avut cu autorități centrale și locale din statele europene, inclusiv Austria.
De altfel, cu fiecare ocazie, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a insistat la fiecare întrevedere cu oficialii din statele UE, legat de necesitatea ca românii să fie cât mai bine integrați și să aibă aceleași drepturi și obligații asemeni cetățenilor din țările de reședință. Astfel, demnitarul a solicitat sprijinul autorităților centrale și locale din statele membre.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este de părere că această indexare a alocațiilor nu reflectă principiul egalității și al nediscriminării, valorile comune pe care este fondată Uniunea și nici principiul “Uniți în diversitate” pe care s-a consolidat proiectul european.
“Vorbim despre o lege care îi afecteaza nu doar pe români, ci și pe cetățenii altor state din Uniune. Așadar, este o problemă la nivel european, trebuie abordată la nivel european și, în acest sens, avem încredere în instituțiile și mecanismele Uniunii Europene. Tototdată, în cadrul reuniunilor pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le va organiza în marja președinției vom avea, cu siguranță, pe agendă situația din Austria" a declarat Natalia-Elena Intotero.
Românii din diaspora oricum suferă pentru că sunt departe de copii, de familii, de țară. O lege precum cea intrată acum în vigoare în Austria nu face decât să le îngreuneze și mai mult situația. Românii au același obligații ca cetățenii din statele unde muncesc. Merită să aibă și aceleași drepturi ca aceștia”, a adăugat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.