Izolarea și carantina ar putea redeveni obligatorii. Nelu Tătaru: Proiectul e gata. Ne întoarcem la izolarea focarelor
Izolarea și carantina pentru pacienții infectați cu coronavirus redevin obligatorii în România, după ce Guvernul a finalizat proiectul de lege pentru punerea în concordanţă cu cerințele Curţii Constituţionale, acesta urmând să fie pus, luni, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.
De Ana Maria Ghiarasim la 06.07.2020, 09:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Proiectul de lege privind carantina şi izolarea în acord cu recomandările CCR va fi discutat în ședința de Guvern
- CCR a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a subliniat că în acest mod autoritățile vor putea lua măsurile necesare în cazul aparițiilor de focare noi de COVID-19.
"Noi suntem în acest moment, începând de vineri, de când a apărut motivarea Curţii Constituţionale, în elaborarea unui proiect de lege care este gata. Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi şi vrem să aducem în concordanţă un proiect de lege cu cerinţele Curţii Constituţionale. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt momente pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone", a spus Tătaru la Realitatea Plus.
Nelu Tătaru a menţionat că în starea de alertă nu se mai poate detaşa personal medical dintr-un spital în altul la fel de uşor cum se întâmpla în timpul stării de urgenţă.
"Pentru noi, ca personal medical, să putem detaşa personal medical dintr-o parte în alta, de la un spital la altul... în starea de urgenţă o puteam face, în starea de alertă ne trebuie acceptul personalului şi angajatorului. S-au diminuat aceste detaşări şi atunci a trebuit (...) să transferăm bolnavi dintr-o parte în alta, din terapiile intensive care erau suprapopulate în terapiile intensive ale spitalelor care aveau locuri. În starea de urgenţă detaşam chiar în acel loc personal. Nu s-a mai putut face în acest moment", a afimat Tătaru.
Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.
Citește și: