Pacienți cu alte afecțiuni decât coronavirus, ținuți pe la ușile medicilor și spitalelor (Video)
Imagini revoltătoare la Institutul Fundeni din Capitală! Sute de oameni care aşteptau să fie testaţi pentru coronavirus pentru a fi internaţi sau pentru tratament s-au călcat în picioare pe holurile spitalului. Conducerea Institutului spune senină că situaţia nu există pentru că fotografiile sunt vechi.
De Andreea Milea la 27.10.2020, 19:41- Sute de pacienți au fost surprinși când stăteau la coadă la Institutul Fundeni.
- Pacienții cu alte afecțiuni își găsesc tot mai greu tratamentele.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Luni dimineața. La Institutul Oncologic Fundeni sunt oameni claie peste grămadă. 270 de bolnavi de cancer care veniseră pentru tratament au aşteptat ore în şir recoltarea pentru testul Covid. Imaginile lipsei de organizare vorbesc de la sine.
Bogdan Tănase, medic chirurg Institutul Oncologic Fundeni: Aglomeraţia este continuă şi, din păcate, ce s-a întâmplat luni aş pune-o pe seama faptului că noi încercăm să ne adaptăm, acum când se schimbă sezonul. Până acum pacienţii puteau să stea în curte foarte bine, acum deja e frig, o să vină ploi, iar noi am încercat cu niște amenajări să facem cumva să modificăm circuitul pacienţilor şi asta a adus cu sine în ziua de luni, care pentru noi este prin definiție o zi aglomerată, o busculadă.
Managerul Institutului are însă o explicaţie halucinantă. Cozile cu sute de oameni nu sunt de ieri, ci din luna mai.
Lidia Kajanto, manager Institutul Oncologic Fundeni: Nu erau imaginile reale. A fost exact în luna mai, când s-a terminat starea de urgenţă şi au venit pacienţi foarte mulţi la spital. Sunt oameni cu geci în poză, dar a fost destul de răcoare şi atunci, dacă vă uitaţi bine, imaginile care s-au dat nu erau de aici.
Ne-am uitat mai bine şi am găsit şi pozele din urmă cu şase luni. Dovadă că situaţia e neschimbată. De altfel, bolnavii de cancer au acces dificil la tratament din cauza transformării tot mai multor unităţi medicale în spitale suport covid.
Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici: Pacienţii cronici sunt nevoiţi să graviteze pe la uşile specialiştilor, ale spitalelor care au mai rămas pentru ei. Vă dau un exemplu. Un medic oncolog are la uşă în fiecare zi 60-70 de pacienţi cu diferite forme de cancer, pacienţi care aşteaptă şi 12 ore la uşa doctorului care este copleşit de situaţie. Totul s-a axat pe covid. În România nu ai voie să mori de altceva decât de covid.
Într-o situaţie delicată este şi Adrian - infectat cu HIV de 30 de ani. Din momentul în care Spitalul Clinic Victor Babeş din Bucureşti a devenit suport covid, uşa i-a fost închisă.
Plăteşte acum o mie de lei pe lună pentru investigaţii la o clinică privată fără de care nu îşi poate lua corect tratamentul.
Adrian, bolnav de HIV: Dacă iei acest tratament, rişti nu numai să îl iei degeaba, dar şi viremia să crească. În felul acesta să dobândeşti afecţiuni mult mai rapid, să contractezi tot felul de virusuri, bacterii, fatale pe fondul unui sistem imunitar extrem de slăbit. Medicii sunt foarte prinşi pe zona de covid.
La Insitutul Fundeni, pacienţii imunodepresivi nu mai vin la spital atât de des, de teama infectării. Mulţi ajung în stare deosebit de gravă.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.