"Nu ţin cont de reguli sau de lege". ANPC, amenzi de 300 000 de lei pentru vânzătorii din Piaţa Obor. Ce nereguli au fost găsite
ANPC a amendat cu aproape 300 de mii lei operatorii economici din Piața Obor. Au fost sigilate două depozite şi o maşină pline cu carne de miel, al căror proprietar nu a putut fi identificat. S-a propus închiderea temporară a operatorilor economice care nu au respectat măsurile sanitare.
De Redactia Observator la 12.04.2023, 20:03Echipe de control ale ANPC au desfășurat o amplă acțiune de control a modului în care este respectată legislația în domeniu, la operatorii economici care activează în Piața Obor din Capitală.
Au fost verificați 50 de operatori economici. Pentru neregulile constatate, până în acest moment, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat următoarele sancțiuni: amenzi contravenționale în valoare de 293.000 lei, 7 avertismente, oprirea temporară a prestării de servicii pentru 4 operatori, propunerea închiderii unităţii temporare pentru 2 operatori şi sigilarea unor depozite cu carne şi a unei maşini pline cu carcase de carne de miel
”Îmi pare rău să constat că, în cea mai veche şi cea mai mare piaţă din Bucureşti, cea în care mergeam cu bunicul în copilărie, pentru cumpărăturile de fiecare zi, vând astăzi unii operatori economici care, profitând de aglomeraţia generată de sărbători, nu ţin cont de reguli sau de lege. Am întâlnit astăzi, în Obor, maşini de toate tipurile încărcate cu carne, fără documente, nepăstrată în condiţii de frig, aşa cum e normal, sau comercianţi care nu fac curăţenie în spaţiile pe care le folosesc, gândindu-se că, în perioada asta, se vinde oricum. Din nou. Iar noi, din nou, îi sancţionăm, până când vor respecta legea”, a afirmat Mihai Culeafă, vicepreşedinte ANPC.
Principalele abateri constatate de comisari au fost lipsa afișării prețului de vânzare al mărfii, lipsa afișării a elementelor de identificare-caracterizare ale produselor alimentare, a țării de proveniență a produselor și a datei durabilității minimale, nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor, folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, folosirea unui depozit insalubru și deteriorat şi lipsa informării referitoare la alergeni.