O echipă de tineri ingineri a creat prima imprimantă 3D sută la sută românească
Prima imprimantă 3D românească, construită exclusiv cu piese achiziționate de pe piața autohtonă, a fost creată anul acesta de un tânăr softist.
De Redactia Observator la 11.06.2015, 08:34Prima imprimantă 3D românească, construită exclusiv cu piese achiziționate de pe piața autohtonă, a fost creată anul acesta de un tânăr softist.
Călin Brandabur și-a prezentat prototipul, care are o viteză de printare de cinci ori mai mare decât a unei imprimante similare de pe piață, la Techsylvania, care este cel mai mare eveniment IT din regiunea Transilvaniei și care a avut loc la începutul săptămânii la Cluj.
Imprimanta poate tipări obiecte cu o înălțime de maxim 20 de centimetri într-o perioadă de 4-5 ore, în timp ce o imprimantă cu caracteristici similare existentă deja pe piață are nevoie de 8 ore pentru a realiza o asemenea piesă.
"O imprimantă clasică, pe sistem cartezian, o printează în 8 ore, imprimanta noastră în 4-5 ore. Îmbunătățirile au fost aduse și la partea de soft și la cea mecanică, am încercat să optimizăm cât am putut de mult și viteza și performanța. La această imprimantă, care este pe sistem Delta, se poate mări foarte mult viteza fără a avea vibrație și, de asemenea, își păstrează performanța", a explicat Călin Brandabur, care este din Timișoara.
Acesta a povestit că ideea creării acestei imprimante i-a venit în momentul în care a cumpărat una și a văzut că nu ar fi atât de complicat de reprodus.
"Ideea a venit din nevoia creării unor componente de plastic pentru un alt proiect la care lucram și nu am găsit o firmă care să injecteze în matriță în volume foarte mici, deci în cantități pentru star-up-uri, deci nu pentru cantități industriale", a spus tânărul.
Îmbunătățirile aduse noului model fac ca imprimanta să poată printa cu o viteză de 1.000 de mm pe secundă, în timp ce una aflată deja în comercializare pe piață are de obicei o viteză de 200 de mm pe secundă.
Echipa care a creat imprimanta a folosit strict echipamente românești pentru crearea acestui model, botezat "Symme3".
"Am folosit echipamente strict din România — axe electrificate din Baia Mare, motoare pas cu pas din Iași, elemente compozite din Craiova, din Brașov am luat tuburi de teflon, din Cluj avem elementele electronice, iar toată asamblarea se face în Timișoara", a spus tânărul IT-ist.