Iubirea aproape imposibilă dintre Mihai I şi Ana de Bourbon-Parma. Cei care aveau să traiască împreună şapte decenii s-au cunoscut la Londra
Şapte decenii, Regele Mihai şi Regina Ana au format un întreg şi au trăit cu demnitate o viaţă fară pretenţii.
De Redactia Observator la 05.12.2017, 22:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Şapte decenii, Regele Mihai şi Regina Ana au format un întreg şi au trăit cu demnitate o viaţă fară pretenţii. Un rege ţinut departe de ţara lui şi o prinţesă renegată de familie pentru că s-a îndrăgostit de un bărbat cu altă religie.
Povestea de iubire dintre Mihai I al României şi Ana de Bourbon-Parma a început în noiembrie 1947, la Londra. La o recepţie organizată cu ocazia nunţii actualei Regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a.
Georgeta Filitti, istoric:
Cu prijelul acestei vizite la Londra, regele a cunoscut o principesă. O principesă aşa, de basm. Frumoasă, practică, rezonabilă şi dacă vreţi, un erou al celui de-al doilea Război Mondial.
Momentul în care l-a întâlnit pe chipeşul Suveran, îmbrăcat în uniforma aviaţiei române, a fost amintit de regina Ana în autobiografia sa:
"Într-o clipă, văzând uniforma, toate amintirile de război mi s-au aglomerat în minte şi, după ce i-am fost prezentată, în loc să fac reverenţa în faţa lui, cum ar fi trebuit, am luat poziţie de drepţi, lovind cu străşnicie călcâiele, ca un soldat."
A fost dragoste la prima vedere! Şi, după o săptămână, Mihai I îi cerea mâna celei care avea să-i fie alături până la capăt.
Principesa Margareta a României:
Era atât de loială, atât de îndrăgostită de tatăl meu. Şi era pentru el o forţă, o prezenţă puternică. Un partener, o prietenă!
Organizarea nunţii regale nu a fost însă la fel de simplă. În ţară, Regele nu a primit acordul Guvernului Groza pentru mariaj, iar la scurt timp a fost forţat să abdice. Pentru că Mihai I, rege ortodox, refuza să-şi boteze urmaşii în rit catolic, Papa Pius al XII-lea nu a recunoscut căsătoria cuplului. Ceva de neconceput pentru familia catolică a Anei.
Georgeta Filitti, istoric:
Regina Ana a fost întotdeauna omul care a ştiut să se adapteze împreujurărilor, n-a dramatizat niciodată.
Din cauza refuzului de la Vatican, nicio ţară nu a dorit să se implice în organizarea nunţii, nici măcar Danemarca, ţara de origine a prinţesei Ana. Nunta a avut loc la Atena, jumătate de an mai târziu.
Georgeta Filitti, istoric:
Învăţase de la mama lui, regina Elena, că atunci când eşti părăsit de toată lumea, atunci când totul pare pierdut, Dumnezeu nu dispare.
La ceremonie au participat doar câţiva membri ai familiei de Bourbon Parma. Viitoarea mireasă a fost excomunicată, iar părinţii săi nu au avut voie să participe la eveniment.
Georgeta Filitti, istoric:
În momentul când a venit în ţară, regina Ana a cutreierat toată ţara. Nu ştia româneşte, se înţelegea însă cu toată lumea.
60 de ani mai târziu, regele şi regina şi-au aniversat nunta de diamant la Bucureşti. Regina a avut chiar buchetul identic cu cel pe care l-a purtat când a fost mireasă, din flori de mazăre.
Regina Ana a murit în august anul trecut, la vârsta de 92 de ani.