O tradiţie veche de sute de ani a prins viaţă pe străzile Braşovului. Junii au coborât în cetate în aplauzele turiştilor
Weekend plin de tradiţie şi culoare pe străzile din Braşov. Parada junilor a adunat în centru oraşului sute de turişti şi localnici veniţi să admire costumele de sărbătoare, dar şi caii pregătiţi de defilare. Şi cum obiceiul se păstrează cu sfinţenie de sute de ani, şi în acest an, la o săptămână după Învierea Domnului, cele şapte cete de Juni, au făcut un spectacol inedit la Ziua de Călărit.
De Claudiu Loghin la 13.05.2024, 08:56Călare pe caii împodobiţi cu piele şi panglici tricolore, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, sute de juni au defilat pe străzile Braşovului, în aplauzele oamenilor care au venit să-i admire.
Claudiu Loghin, reporter Observator: Piaţa Unirii din Centrul Vechi al Braşovului e locul în care în mod tradiţional se adună cele şapte cete de juni. Se întâmplă acest lucru cu puţin timp înainte ca procesiunea călare să pornească prin Centrul Vechi al Braşovului.
Tiberiu Coliban, vicepreședinte Uniunea Junilor: Acest eveniment datează din anul 1728. Ei se duceau în cetate se uneau în Piaţa Sfatului şi formau tricolorul românesc.
Localnici: Am prins şi eu drag de acest eveniment. E o tradiţie care se păstrează până la urmă. Părinţii şi bunicii noştri o ştiau şi este foarte frumos că o învaţă şi copiii.
Printre cei care au defilat călare pe cai l-am găsit şi pe Lică Crețoiu, care la 74 de ani încă duce tradiţia mai departe.
Lică Crețoiu, june: Bunicul meu este cel care a înfiinţat grupul de juni Dorobanţi, iar eu sunt al treilea urmaş. Este o treabă trăită de copil, care s-a amplificat.
Pe lângă grupul junilor Dorobanți mai există încă alte şase cete de juni, iar costumele tradiţionale diversificate sunt cele care fac diferenţa.
Tiberiu Coliban, vicepreședinte Uniunea Junilor: Este grupul junilor tineri, grupul junilor bătrâni, societatea junilor bătrâni, urmează junii Curcani, junii Drobanţi, junii Braşovecheni şi mai sunt junii roşiori şii junii naţionali albi.
Evenimentul Ziua de Călării sau Parada Junilor s-a încheiat cu o mare petrecere câmpenească la care au participat atât membrii cetelor de juni, cât şi turiştii.