ORA PĂMÂNTULUI 2017: Sâmbătă stingem lumina pentru o oră. Programul manifestărilor în Bucureşti şi în ţară
World Wide Fund for Nature (WWF) invită bucureştenii să petreacă o oră în aer liber, cu ocazia Orei Pământului 2017, sâmbătă, începând cu ora 17.00, în Parcul Izvor, unde vor avea loc activităţi pentru copii, şi în intervalul orar 20.30 – 21.30, la o plimbare cu bicileta sau la dans, alături de Swing Dance Society Bucureşti.
De Redactia Observator la 24.03.2017, 17:42- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
World Wide Fund for Nature (WWF) invită bucureştenii să petreacă o oră în aer liber, cu ocazia Orei Pământului 2017, sâmbătă, începând cu ora 17.00, în Parcul Izvor, unde vor avea loc activităţi pentru copii, şi în intervalul orar 20.30 – 21.30, la o plimbare cu bicileta sau la dans, alături de Swing Dance Society Bucureşti.
La evenimentul dedicat copiilor, cei mici vor putea învăţa despre natură. Toţi participanţii vor fi invitaţi să răspundă întrebării: ”Ce voi face eu anul acesta pentru a proteja natura?”.
Între orele 20.30 şi 21.30, bucureştenii vor putea alege o tură cu bicicleta alături de ”Adevăraţii VeloPrieteni” pe traseul Parc Izvor - strada B.P. Haşdeu – Splaiul Independenţei – Ştirbei Vodă – Berzei – Calea Griviţei – Dacia – Romană – Universitate – Unirii – Splaiul Independenţei – Naţiunile Unite – Izvor.
Persoanele fără biciclete sunt invitate să danseze alături de Swing Dance Society Bucureşti, tot de la 20.30, până la 21.30.
Sâmbătă, în acelaşi interval orar, 20.30 – 21.30, persoane, dar şi construcţii emblematice vor stinge lumina, gest-simbol în lupta împotriva schimbărilor climatice.
La Constanţa, organizaţia Mare Nostrum organizează diverse activităţi, începând cu ora 20.30, în Parcul Tăbăcăriei, în zona situată între City Park Mall şi Restaurantul La Cetate.
Timişorenii sunt invitaţi la un spectacol în aer liber. În Piaţa Libertăţii, va avea loc spectacolul „Basmul focului”, cu artiştii de la Amaris Agni. La Alba Iulia, Ora Pământului se va marca printr-o modalitate inedită, un concert susţinut de un grup de aproximativ 300 de copii, pe terasa Sălii Unirii. Corurile de copii reunite fac parte din mişcarea culturală „Nicio şcoală fără cor”, susţinută de Corul Naţional de Cameră „Madrigal”. Pe 25 martie, de la ora 20.30, timp de o oră, cei 300 de copii vor purta câte o brăţară fluorescentă pe tot parcursul recitalului susţinut.
La Braşov, între orele 20.30 şi 21.30 va fi oprit iluminatul public în tot centrul istoric, zona clădirii Primăriei Braşov şi a Poştei, zona Rectoratului, Piaţa Sfatului, Piaţa Enescu, Parcul Titulescu, precum şi pe următoarele străzi: Mureşenilor, Republicii, Eroilor, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Sfântul Ioan, Michael Weiss, Postăvarului, Politehnicii şi Diaconu Coresi.
Anul acesta, mesajul şi îndemnul WWF pentru comunitatea Earth Hour din România este ”Dăruieşte naturii energia ta”.
”Îi invităm pe români să stingă luminile în case şi să petreacă o oră în aer liber, fie la o tură cu bicicleta sau o simplă plimbare simbolică prin oraş, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consume energie acasă, să dăruiască propria energie, să o investească pentru a proteja natura”, au ransmis organizatorii.
”De 10 ani Earth Hour mobilizează milioane de oameni ca să atragă atenţia asupra impactului pe care noi, oamenii, îl avem asupra mediului. Am reuşit să creăm o mişcare globală la care anual participă peste 1,5 miliarde de oameni, însă n-am reuşit încă să generăm acel impact dincolo de Ora Pământului. Degradarea ecosistemelor se întâmplă într-un ritm din ce în ce mai accelerat, iar procesul poate fi oprit doar printr-o schimbare radicală a tendinţelor de consum şi de comportament din partea oamenilor şi mult mai puţin prin intervenţii de la nivel înalt, prin reguli şi legi noi.
”Românii sting lumina de peste 7 ani şi se vede clar o schimbare de comportament în ultimii ani. Au devenit mult mai conştienţi de valorile naturale din jur, de pericolele la adresa lor şi nu ezită să devină activi de fiecare dată când e nevoie de implicarea lor. Dacă reuşim să transformăm acest interes dintr-unul reactiv, într-o atitudine proactivă, cu toţii vom avea de câştigat”, a declarat, la rândul lui, Magor Csibi, Director WWF România.
Ora Pământului/ Earth Hour, iniţiativă a World Wildlife Fund Australia, se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar la nivel internaţional din 2007. Proiectul a pornit de la dorinţa de a încerca limitarea efectelor negative pe care încălzirea globală le are asupra planetei. În prezent, comunitatea de susţinători ai Orei Pământului/ Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe din mai mult de 152 de ţări.
Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa ”Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour)”, în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnaţi nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi şi să îşi schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.