Pădure din Iași defrișată de hoți în doar câteva luni. Reacția autorităților
Trei hectare pe oră! Este viteza alarmantă cu care dispar pădurile în România. Într-o localitate aflată în apropiere de Iaşi, se bate parcă orice record. O pădure întreagă a fost pusă la pământ în câteva luni de hoţii de lemn.
De Redactia Observator la 09.02.2019, 21:33Trei hectare pe oră! Este viteza alarmantă cu care dispar pădurile în România. Într-o localitate aflată în apropiere de Iaşi, se bate parcă orice record. O pădure întreagă a fost pusă la pământ în câteva luni de hoţii de lemn. Şi asta sub ochii autorităţilor care constată dezastrul: pădurea e acum un cîmp de cioturi. Explicaţia oficială: terenurile sunt ale localnicilor şi nimeni nu poate interveni dacă nu trec în proprietatea statului.
Suntem la 25 de kilometri de Iași. Peisajul e dezarmant- din pădurea de aproape 500 de hectare au mai rămas în picioare câţiva copaci ca scobitorile. Şi cîteva cioturi. În rest, doar cioturi şi rumeguş, semn că unii pomi au fost recent seceraţi de lăcomia hoţilor de lemne.
Şi asta pentru că pădurea de la Grajduri nu este păzită în niciun fel. Este proprietate privată. Teoretic, câteva sute de localnici o împart. În realitate, unii dintre ei nici măcar nu mai trăiesc.
”E foarte trist, până la urmă noi plătim impozit, suntem proprietari. Eu am un hectar şi zece prăjini pe dealul ăla, toată e tăiată. Nu am luat un lemn!”, spune un localnic.
Recent, în zonă au venit şi reprezentanţii Gărzii Forestiere. Este pentru a patru oară în ultimul an când tot fac verificări. Spun că pădurea ar putea fi salvată doar dacă trece în administrarea Ocolului Silvic
ROBERT PINTILESCU, consilier Garda Forestiera Suceava - Biroul Judetean Iasi: În urma acestor controale s-a constatat un volum de 1300 de metri cubi şi însumând o valoare 1 milion 500 de mii de lei. Pentru a se asigura paza, este necesară aplicarea prevederilor din Ocolul Silvic ceea ce în prezent este demarată o acţiune.
CONSTANTIN ZAMFIRACHE, primar Grajduri: Mi-aş asuma răspunderea împreună cu cei din Consiliul Local, ca un eventual contract să fie încheiat între Unitatea Administrativă, între noi şi Direcţia Silvică, prin Ocoalele de specialitate, iar ulterior noi ca Primărie să găsim formula legală, să găsim proprietarii adevăraţi şi să ne dea acordul să-i reprezentăm.
Până una alta, anchetele bat pasul pe loc.
IOANA BUSTIUC, purtator de cuvant IPJ Iasi: Poliţiştii ieşeni acţionează periodic pe raza comunei Grajduri. Mai multe persoane au fost depistate transportând material lemnos, procedându-se la sancţionarea contravenţională a acestora.
Din 2013 şi până astăzi, din România s-au tăiat ilegal peste 82 de milioane de metri cubi de lemn.