Pană de curent la Spitalul Colțea. Un pacient era într-o operație de șase ore când aparatele de anestezie au încetat să funcționeze
O pană de curent a afectat activitatea la Spitalul Colțea din București, marți, spre seară. Un medic care se afla într-o operație ce a durat șase ore a povestit cum a reușit să continue intervenția, în timp ce managerul spitalului spune că situația a fost sub control.
De Cornel Preda la 12.05.2021, 12:22Pana de curent a avut loc marți seara și a durat în jur de două ore și jumătate. Conform managerului spitalului Colțea, cei de la ENEL au înștiințat că problema va fi remediată în jurul orei 19.
”Situaţia s-a rezolvat aseară. După două ore, două ore şi jumătate s-a rezolvat. Au fost întreruperi în partea energiei electrice, a curentului electric, ENEL a avut nu ştiu ce probleme şi am sunat la ENEL, ne-au înştiinţat că în jurul orei 19 vor remedia situaţia, dar nu au fost probleme pentru că noi avem un generator, care a asigurat în toată această perioadă suportul zonelor”, a declarat Mircea Lupuşoru, manager Spitalul Clinic Colţea.
El a precizat că generatorul poate face faţă unor pene mai ample de curent şi că ”poate merge şi până la o săptămână şi jumătate, aproximativ 10 zile în continuu”. ”Ne descurcăm, suntem pregătiţi pentru astfel de situaţii”, a dat asigurări managerul.
Un pacient se afla în operație în timpul penei de curent
Medicul Marin Stamate a relatat pentru News.ro, ce s-a întâmplat marţi seară, când Spitalul Colţea a fost afectat de o pană de curent, iar el se afla în timpul unei intervenţii chirurgicale, fiind necesară la un moment dat ventilarea manuală a pacientului, când generatorul unităţii medicale nu a mai asigurat tensiunea optimă.
"Aveam un pacient, era o intervenţie oncologică care a durat vreo şase ore şi ceva şi s-a oprit curentul în timpul intervenţiei, dar a intrat generatorul care o vreme a făcut faţă până când a început să livreze tensiune suboptimală şi atunci aparatele de anestezie au încetat să funcţioneze şi a trebuit ca echipa anestezică să intervină să ventileze manual pacientul. Mai grav era că ieri în ATI aveam şi pacienţi intubaţi COVID, care erau dependenţi de suportul ventilator şi a trebuit avută o grijă specială şi acolo, adică personalul, care oricum era foarte puţin la acea oră, să se asigure că, dacă se opresc aparatele, pot interveni cu butelii de oxigen, tot aşa, manual”, a afirmat medicul.
El a precizat că în ATI nu s-a ajuns la această situaţie, doar în sala de operaţie recurgându-se la această metodă. ”Practic, aparatele intră într-un failed mode, într-o protecţie, pentru că tensiunea nu era cea de care au ele nevoie”, a explicat medicul.
Experienţa medicilor şi-a spus cuvântul
Medicul a subliniat că, la momentul avariei, în spital au fost echipe care erau obişnuite cu lucrul în condiţii de front, de dinainte de renovarea spitalului, acum 12-13 ani, în timp ce un personal nou şi neinstruit ar fi acţionat ori greu, ori inadecvat.
Întrebat ce ar trebui făcut pentru a evita astfel de situaţii, medicul Marian Stamate a răspuns: ”Ar trebui făcut un audit energetic al fiecărui spital astfel încât în cazuri de forţă majoră să poată fi livrată energie cât trebuie, cum trebuie şi la tensiunea care trebuie, nu numai generatoare, dar trebuie să fie şi stabilizatoare de tensiune pentru că degeaba ai un generator care, la fel, trebuie şi el calibrat să aibă un rezervor care să ţină măcar jumătate de zi, şi asemenea lucruri nu sunt făcute, plus că una e să aduci un generator la început, când dotezi un spital sau renovezi şi după aceea se adaugă noi echipamente, noi echipamente, pentru că lucrurile evoluează şi necesarul de curent creşte şi trebuie reevaluat periodic. La noi mai avem o situaţie particulară, când am renovat spitalul, am reuşit să avem două surse de curent independente din două bulevarde, numai că, din păcate, nu s-a făcut interconectarea, adică atunci când pică sursa principală, să treacă pe sursa de rezervă şi abia ulterior, dacă pică şi a doua sursă, să înceapă generatorul. Aşa încât e de făcut o investiţie semnificativă, dar care în final salvează viaţa oamenilor. Aparţine de autorităţi în principiu”.
Managerul Spitalului Colţea nu consideră că în momentul ăsta trebuie îmbunătăţit ceva din acest punct de vedere la nivelul dotărilor, dar trebuie îmbunătăţite comunicarea cadrelor medicale şi modul de răspuns la astfel de situaţii, ceea ce se va şi face în viitorul apropiat.
”În momentul în care apar astfel de situaţii, intervine acea teamă sau panică şi, fiind situaţii rar întâlnite, asta s-a mai întâmplat acum un an şi jumătate la noi, de exemplu, nici cadrele medicale şi nici pacienţii nu sunt obişnuiţi cu aşa ceva şi e de înţeles că se pot speria. Cei din ATI au fost pe fază, au verificat imediat monitoarele, care au funcţionat în permanenţă, toţi pacienţii ventilaţi au fost monitorizaţi. Nu s-a întâmplat absolut nimic. E totul sub control”, a dat asigurări managerul.