Pe ce dată va fi sărbătorit Sfântul Părinte Arsenie Boca. Singurul său sfat înregistrat vreodată: "Fericirea nu vine aşa"
De astăzi, calendarul Bisericii ortodoxe Române este mai bogat cu 16 sfinţi. Printre ei, Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului al XX-lea, dar şi pǎrintele Cleopa. Totul în urma unei slujbe speciale şi emoţionante ţinută de Preafericitul Daniel. Evenimentul istoric are loc în acelaşi an în care Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoaşterea statutului de Patriarhie.
De Mădălina Iacob la 04.02.2025, 18:00Rând pe rând, icoanele celor 16 sfinţi au fost binecuvântate de Patriarhul Daniel într-o slujbă specială de proclamare. De astăzi, duhovnicii la care mii de credincioşi au găsit înţelepciune şi blândeţe nu vor mai fi pomeniţi printre cei adormiţi, ci doar în rândul sfinţilor. Părintele Arsenie Boca, Ilie Lăcătuşu din Bucureşti, Părintele Stăniloaie de la Cernica, dar şi preoţii Cleopa şi Paisie de la Sihăstria sunt doar câţiva dintre cei canonizaţi. Un moment istoric.
"Momentul e absolut sublim. Arsenie Boca este un colos. Am avut persoane care mi-au povestit despre operaţii care nu se închideau sau cancere cu metastaze în care revenirea spre sănătate era iminentă, după ce ajungeau la părintele Arsenie şi eu asta am văzut 22 de ani", povesteşte o femeie.
Singurul sfat înregistrat vreodată
După un proces îndelung, Părintele Arsenie Boca va fi sărbătorit pe 28 noiembrie. În singura înregistrare cu el, cel mai mare duhovnic al secolului trecut are un sfat pentru credincioşi. "Fericirea nu vine aşa, ea se dobândeşte. Şi cum se dobândeşte ea? Numai prin muncă, muncă. Muncă interioară", spune Părintele.
Cei doi Sfinţi de la Sihăstria, Cleopa şi Paisie, vor împărți aceeaşi zi de sărbătoare în calendarul ortodox, 2 decembrie, ziua în care, în 1998, Părintele Cleopa a trecut la cele veşnice. Harul lor vindecător a alinat suflete în vremuri de prigoană.
Tot astăzi, s-au împlinit şi 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. Timp de un minut în toate bisericile din România se trag clopotele la slujbă pentru a marca centenarul Patriarhiei Romane.
Prima mare sărbătoare din noul calendar bisericesc va fi pe 8 martie, când îl celebrăm pe Sfântul Liviu Galaction de la Cluj.