Pentru mii de români, sărbătorile de iarnă abia acum încep. Cum petrec Crăciunul sârbii din România şi credincioşii pe rit vechi
Pentru credincioşii pe rit vechi, sărbătorile de iarnă abia încep. La Timişoara, aproape 4.000 de sârbi sărbătoresc astăzi Ajunul Crăciunului în familie, cu mese bogate şi tradiţii vechi de sute de ani.
De Iulia Pop la 06.01.2024, 19:49Pentru sârbii din Banat, sărbătorile în familie sunt sfinte. Sava Glișici locuieşte în satul Diniaş, din judeţul Timiş, şi în fiecare an, în seara de Ajun, îi aşteaptă pe cei dragi cu masa plină de bunătăţi. "La noi, obiceiul este să aşteptăm colindătorii in seara de Ajun cu produse tradiţionale, fasole de post, sunt macaroane sau tașcute, cum spunem noi, cu nuca sau cu mac", a declarat Sava Glişici, proprietar restaurant.
În Banat, trăiește cea mai mare comunitate de sârbi din România
Sârbii sunt oameni veseli şi credincioşi, care ţin la tradiţii şi la sărbătorile petrecute în familie. Iar de pe masa de sărbătoare nu au cum să lipsească bucatele tradiţionale. Ceşniţa este în mijloc – este prajitura din foi, cu miere şi nucă, ce are ascuns un banuţ. Această prăjitură tradiţională are şi o surpriză pentru cei care o gustă.
De pe masa cu bunătăţi nu lipseşte nici colacul, care în ziua de Crăciun se rupe şi se împarte tuturor. Tradiţiile se respectă şi în oraş. În seara de Ajun, sârbii se adună la biserică, unde se aprinde un foc uriaş din lemn de stejar. Bucurie mare pentru sârbii din Timişoara. Va fi un an bun, cel puţin asta prevesteşte Badnjak-ul, jarul aprins în ajunul Crăciunului pe rit vechi. Flăcările sunt înalte şi sunt multe scantei, semn de belşug şi sănătate.
În Banat, trăiește cea mai mare comunitate de sârbi din România, doar în Timişoara sunt peste 4.000. După Crăciun, credincioşii pe rit vechi se pregătesc de petrecere. Săptămâna viitoare vine anul nou.