Peste 300 de plângeri împotriva jandarmilor
A fost aglomeraţie la Parchetul Militar, chiar şi în zi de weekend. Alţi protestari au venit să depună plângeri împotriva Jandarmeriei după violenţele din seara de 10 august. Pentru prima dată, unul dintre ei îl acuză pe şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei de tentativă de omor!
De Redactia Observator la 19.08.2018, 00:37A fost aglomeraţie la Parchetul Militar, chiar şi în zi de weekend. Alţi protestari au venit să depună plângeri împotriva Jandarmeriei după violenţele din seara de 10 august. Pentru prima dată, unul dintre ei îl acuză pe şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, celebrul "om în alb" din Piaţa Victoriei, de tentativă de omor! De cealaltă parte, procurorii militari spun că muniţia şi gazele folosite sunt conforme. Iar efectele nu ar trebui să dureze atâtea zile.
Erau burduşiţi de muniţie, de echipamentele acelea de broască ţestoasă, mărturiseşte Dana, unul dintre protestatarii din Piaţa Victoriei.
Am fost şocat de fenomen. Nu speriat. Şocat, pentru că nu am înţeles de ce, declară un alt protestatar.
Au vrut să provoace o reacţie agresivă din partea protestatarilor, astfel încât să poată justifica o acţiune mai agresivă, este de părere Daniel, care s-a aflat la rândul său în Piaţa Victoriei în timpul violenţelor.
Agresivă şi premeditată - aşa descriu protestatarii intervenţia jandarmilor de la mitingul diasporei. Astăzi, cel puţin 25 de oameni au trecut prin faţa procurorilor militari. Parchetul şi-a prelungit programul, ca să poată primi toate plâgerile.
Laurenţiu, protestatar:
Toată lumea calmă, toată lumea ok, copii, bătrâni, femei, handicapaţi, oameni cât se poate de ok până au dat ei gaze. Nu ştim de ce. Ultima gazare a fost dezastru, te ardea faţa.
Figăr, protestatar:
Când m-am dus între ei ca să filmez, am fost împroşcat pur şi simplu intenţionat. Eram pur şi simplu desfigurat.
Un medic pensionar în vârstă de 70 de ani a depus plângere împotriva comandantului intervenţiei din Piaţa Victoriei. Cătălin Paraschiv este şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei şi a recunoscut că el este "omul în alb" care a fost văzut în spatele forţelor de ordine.
Liciniu, protestatar:
Deci faptul că au bătut inclusiv turişti străini, e clar că ordinul comandantului a fost: Nu iertaţi nimic, bateţi orice! Deci îi dau în judecată pentru tentativă de omor şi pentru instigare la omor. Asta îi reproşez.
Medicul are un dosar penal deschis pentru ultraj. A fost identificat în imagini în timpul confruntărilor agresive. Anchetatorii i-au interzis să mai participe la proteste.
Liciniu, protestatar:
Am 70 de ani, cum să bat jandarmii? Nu ştiu ce e cu filmarea aia, ce-i cu ea, că nu-mi mai amintesc. Eu am pus mâinile în faţă, probabil au trucat imaginile. Eram orbit complet. Trei jandarmi s-au jucat cu sprayurile pe mine. Dacă loveam cu pumnii, aveam leziuni aici, ori eu am leziuni de târâre.
În total, aproape 300 de plângeri au fost înregistrate până acum împotriva Jandarmeriei. Oamenii din piaţă spun că resimt încă efectele gazelor lacrimogene, deşi conducerea forţelor de ordine a transmis că substanţa folosită era legală şi conformă.
RAED ARAFAT:
Există certificate de conformitate că se respectă standardul european pe fabricarea acestor materiale. De regulă, chiar în priemel zeci de minute, efectele dispar.
Parchetul Militar şi-a prelungit programul şi mâine, când vor putea fi depuse plângeri până la ora 14.