Se înființează Poliția Școlilor, dar cu un număr mic de polițiști pentru fiecare județ
Se înfiinţează Poliţia Şcolilor! Noua structură va avea rolul de a-i păzi pe elevi împotriva agresiunilor sau consumului de droguri. Din birou! Ministerul de Interne a anunţat că noii poliţişti îi vor coordona pe vechii agenţi care patrulau în jurul şcolilor.
De Andre Rotaru la 06.09.2020, 00:08- Structura va avea doar 266 de polițiști pentru toată țara.
- Ei au de gestionat situația din peste 8500 de școli.
Bogdan Despescu, secretar de stat MAI: Structura va funcţiona odată cu începerea anului şcolar atat la nivelul IGPR cat şi la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie.
Este promisiunea venită cu mai puţin de două săptămâni până la începerea şcolii. Nimeni nu pare să ştie însă şi cum va arăta noua structură menită să îi ţină pe elevi în siguranţă la şcoală.
Cosmin Andreica, sindicat Europol: În realitate nu a existat niciun fel de discuţie, nici cu partenerii sociali, respectiv organizaţiile sindicale şi cel mai important nici măcar cu inspectorii şefi. În timp ce noi vorbim încă nu există o structură clară cu privire la modul în care va funcţiona această poliţie a siguranţei şcolilor.
Un singur lucru pare cert: Poliţia pentru Siguranţa Şcolară va avea prea puţini angajaţi.
266 de poliţişti adică în jur de 6,5 poliţişti pentru fiecare judeţ. Aceştia ar trebui să combată violenţa, traficul de persoane sau consumul de droguri în peste 8.500 de şcoli din întreaga ţară.
Iulian Surugiu, presedinte fondator SNAP: O să rămână în istorie ca iniţiativă. Cum o să fie poliţia şcolilor în mediul rural? Când încă în România mai avem posturi de poliţie care sunt oleaca închise sau sunt doi poliţişti? De unde luăm oameni?
La capitolul siguranţă în şcoli, România rămâne corigentă. În ţările cu cele mai bine cotate sisteme de învăţământ, precum Suedia sau Olanda, nu a fost necesară o poliţie a şcolilor.
Iar când vine vorba de bullying, adică de hărţuire fie că vorbim de cea fizică verbală sau pe internet, România este cap de listă în studiile internaţionale.
Rareş Voicu, preşedintele consiliului elevilor: Trebuie identificate motivele care stau in spatele bullyingului şi le cunoaştem în cea mai mare parte. Şi cunoaştem şi intervenţiile necesare. Intervenţia necesară nu se face prin poliţie şcolară. Ci prin consiliere psihopedagogică. Nu am înţeles exact care ar fi fişa postului unui poliţist şcolar.
Iulian Surugiu, presedinte fondator SNAP: De ce nu reintroduce domnul ministru sectoristul? Care de foarte mult timp şi foarte mulţi ani au avut grija de şcoli?
Secretarul de Stat în Ministerul de Interne, Bogdan Despescu, a explicat reporterilor Observator că noua poliție nu va păzi fiecare scoala in parte. Doar va coordona intervenţiile agenţilor din localităţi.