Cristian, polițist în trupele speciale, a fost ucis în misiune și, în 4 ani, nimeni nu a plătit pentru moartea lui
La patru ani de la moartea unui poliţist, ancheta stârneşte revoltă. Cristian Mihalca, un tânăr agent de la trupele speciale, a fost ucis în misiune şi nimeni nu a plătit pentru moartea lui.
De Redactia Observator la 19.10.2019, 20:48La patru ani de la moartea unui poliţist, ancheta stârneşte revoltă. Cristian Mihalca, un tânăr agent de la trupele speciale, a fost ucis în misiune şi nimeni nu a plătit pentru moartea lui. Colegii lui Cristian au povestit cum, în timpul unor percheziţii într-o fabrică de alcool, procurorul de caz le-a cerut poliţiştilor să golească, printr-o improvizaţie, instalaţiile aflate sub presiune. Magistratul a fost absolvit de vină, sub pretextul că poliţistul ar fi făcut manevra periculoasă de bunăvoie. La insistenţa familiei, cazul a fost redeschis, iar procurorul este cercetat pentru ucidere din culpă.
8 iulie, 2015. O explozie devastatoare zguduie comuna maramureşeană Buşag. Deflagraţia a avut loc într-o fabrică de alcool, în timp ce mai mulţi poliţişti făceau percheziţii. Printre ei şi Cristian Mihalca, trimis în misiune în ziua lui liberă. Abia ieşise din tura de noapte.
Liviu Mihalca, tatăl tânărului: S-a dus la serviciu şi pe la ora 20.00 seara m-a sunat să mă duc să-i duc ceva de mâncare şi apă, că este foarte flămând şi foarte obosit. Că un agent de la Vamă şi un procuror tot îi mână şi adună şi le dau de lucru şi poartă şi se urcă pe cazane, să scoată alcool de prin cazane să-l măsoare ei.
Cu o improvizaţie, fiul său încerca să scoată alcoolul dintr-un cazan. A folosit o pompă electrică, iar un scurtcircuit a provocat dezastrul. Încă un poliţist şi un angajat al firmei au fost răniţi. Cristian s-a ales cu arsuri pe 70 la sută din suprafaţa corpului.
Liviu Mihalca, tatăl tânărului: A plecat soţia cu el la Bucureşti, eu am rămas acasă. Şi după cinci zile l-a adus în sicriu, acasă.
În ancheta care a urmat, procurorul care a coordonat percheziţia a fost audiat ca martor, la Parchetul General.
Liviu Mihalca, tatăl tânărului: Iar după vreo trei ani şi jumătate mi-a trimis rechizitoriul acasă, spunând în rechizitoriu că este trimis în judecată patronul fabricii de alcool, iar pe procuror l-a clasat. L-a scos nevinovat.
Procurorul s-a pensionat între timp. Magistratul nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. În declaraţiile date în anchetă a afirmat că poliţiştii au acţionat fără ştirea sa.
"Am văzut pe unul dintre mascaţi aflat pe bazin, se uita în interiorul acestuia. Mi-am continuat drumul, dar între timp am văzut câteva persoane care trăgeau un furtun din apropiere, nu ştiu exact cine era şi câţi erau acolo. Nu ştiu câţi paşi am făcut, ce distanţă am parcurs, când am auzit o explozie", a susținut procurorul.
Liviu Mihalca, tatăl tânărului: Am stat de vorbă cu colegii lui care mi-au spus că nu l-a urcat o dată, l-a urcat de "n" ori. O dată a băgat un băţ în acel bazin, să măsoare alcoolul cu băţul, o dată a băgat o ţeavă, o găleată şi pe urmă a băgat pompa.
Părinţii s-au luptat ca moartea singurului lor copil să fie anchetată. Şi au obţinut în instanţă redeschiderea anchetei. Iar dosarul a ajuns acum la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Pentru prima oară, procurorul din Baia Mare este urmărit penal pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.
Liviu Mihalca, tatăl tânărului: Să se facă dreptate, vinovaţii să plătească, căci şi mie mi-a murit copilul. Să plătească, că aşa e omeneşte, aşa e omeneşte, aşa e normal, să plătească pentru că mi-a murit copilul.
Cristian Mihalca avea doar 28 de ani. Era logodit şi visa să-şi construiască o familie. Înainte de a ajunge la trupele speciale ale Poliţiei, a fost portar la mai multe echipe de fotbal.