Se schimbă statutul polițistului! Agenții vor putea folosi forța și chiar vor putea trage cu pistolul dacă sunt provocați!
Poliţistul poate folosi forţa dacă este provocat şi chiar apela la arma de foc, ca ultimă soluţie, în cazul în care are de-a face cu cetăţeni agresivi.
De Redactia Observator la 02.11.2017, 16:08- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Poliţistul poate folosi forţa dacă este provocat şi chiar apela la arma de foc, ca ultimă soluţie, în cazul în care are de-a face cu cetăţeni agresivi, se menţionează în proiectul de lege lansat, astăzi, în dezbatere publică, de Ministerul Afacerilor Interne.
”Poliţistul va reacţiona vizavi de comportamentul cetăţeanului. Există o legătură directă între modul în care poliţistul acţionează în funcţie de modul în care cetăţeanul acţionează la rândul lui. Acest principiu se numeşte cel al reacţiunii şi reacţiunii. Asta înseamnă că atitudinea cetăţeanului va determina atitudinea poliţistului, nu va fi disporporţionată”, a explicat subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Mihai Valeriu.
Actul normativ reglementează şi mijloacele de constrângere folosite de către poliţişti, ce nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei şi încetează când scopul acţiunii a fost realizat, scrie Mediafax.
Astfel, relaţia dintre cetăţean şi poliţist poate fi una conformă sau agresivă, în funcţie de comportamentul celui dintâi: cetăţeanul cooperant va primi din partea agentului dispoziţii verbale, cel care dă dovadă de rezistenţă pasivă (de exemplu, refuzul verbal de a se legitima) va fi controlat prin utilizarea forţei fizice.
Mai departe, rezistenţa activă a cetăţeanului apare când i se comunică faptul că trebuie dus la secţie pentru legitimare, însă acesta refuză să se mişte, situaţie în care agentul foloseşte tehnici de autoapărare. Dacă cetăţeanul este agresiv, poliţistul poate utiliza mijloace de apărare neletale şi, în final, pe cele de foc.