Antena LIVE

Curs valutar

Premieră: Primul bust de copil semnat de Constantin Brâncuşi, expus la Muzeul Naţional Brukenthal

Primul bust de copil este expus la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu în perioada 5-27 aprilie şi poate fi văzut zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00. Expoziţia curatoriată de Alexandru Constantin Chituţă va prezenta alături de lucrarea "Cap de copil" şi fotografii, desene, litografii şi alte piese.

De la 05.04.2025, 16:43
WhatsApp
Premieră: Primul bust de copil semnat de Constantin Brâncuşi, expus la Muzeul Naţional Brukenthal Facebook

„Enfant” („Bust de copil”) este prima sculptură dintr-o serie dedicată copiilor şi realizată de Constantin Brâncuşi după ce, în 1904, s-a stabilit la Paris.

Lucrarea a fost achiziţionată de la artist de pictorul Ştefan Popescu, apoi a circulat în alte colecţii private, iar în 2018, la Sothebyʼs, în Londra, un colecţionar român a achiziţionat lucrarea lui Brâncuşi şi a adus-o în România. Este modelată în ghips şi patinată de Brâncuşi, şi a fost expusă la două saloane expoziţionale, în primăvară şi în toamna anului 1906 fiind remarcată de juriul din aceea vreme.

Sculptura, realizată în 1904

În primele luni petrecute la Paris, Brâncuşi s-a angajat într-o serie de proiecte sculpturale comandate pentru mai mulţi patroni. Până în 1906, însă, Brâncuşi a început propria explorare a mediului sculptural. Folosind diverse materiale, Brâncuşi a început distilarea formei, care avea să definească opera sa ulterioară. Referind-se la lucrarea de faţă, Sidney Geist notează că „Brâncuşi îşi depăşeşte abilităţile obişnuite de modelator. Privirea voalată reprezintă un nou tip de realizare, iar înclinarea şi întoarcerea delicată a capului generează un adevărat mister. În contextul naturalismului din Buste d'enfant, acesta este cel mai îndrăzneţ gest pe care Brâncuşi l-a făcut până acum” (Sidney Geist, Brâncuşi, A Study of the Sculpture, New York, 1968, p. 20).

Importanţa lucrării de faţă în dezvoltarea măiestriei lui Brâncuşi în domeniul sculpturii şi în dezvoltarea de pionierat a modernismului este confirmată de includerea sa în prima retrospectivă a operei artistului, la Centrul „Georges Pompidou” din Paris, în 1995. Catalogul expoziţiei evidenţiază dihotomia dintre simplitatea modelării din ipsos şi extraordinarul spirit copilăresc pe care Brâncuşi reuşeşte să îl atingă în cadrul operei. În continuare se explică faptul că patinarea modelelor din ghips i-a permis să vizualizeze lucrările în bronz, lucru care i-a permis lui Brâncuşi să selecteze doar cele mai progresiste modele pentru turnare.

„Capul de copil, aflat astăzi într-o colecţie privată din Bucureşti este o lucrare specială, este lucrarea care i-a deschis „uşa” către Rodin. Această lucrare, fotografiată de însuşi Brâncuşi, expusă la Paris la 1906, a fost considerată de artist una dintre cele mai apropiate sufletului său. Mai mult decât atât, prin această lucrare Brâncuşi îşi afirmă prezenţa şi intră în „vizorul” artiştilor, colecţionarilor şi artei mari ai întregii lumi. Este o lucrare specială pentru că în această lucrare în ghips patinat întâlnim amprenta mâinilor artistului, care l-a modelat şi apoi l-a semnat. Pentru Muzeul Naţional Brukenthal este o mare onoare, ca în cadrul Galeriei de Artă Europeană din Sibiu, cea mai valoroasă din ţară, să expunem temporar şi o lucrare de sculptură realizată de Constantin Brâncuşi. Mulţumesc colecţionarului care a fost de acord cu expunerea acestei lucrări la Sibiu şi Casei de Licitaţii Artmark care a susţinut efortul nostru”, afirmă Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar al Muzeului Naţional Brukenthal. 

„Bust de copil, prima sculptură din această serie, este un ghips patinat pe care artistul l-a prezentat la Salonul de Toamnă din Paris, în 1906. O fotografie semnată de Brâncuşi pe care el notează titlul «L’Enfant» (Salon de 1906 Paris) marchează această realizare care devine foarte importantă în evoluţia lui, pentru că, la această dată, este remarcat de membrii juriului: Rodin, Bourdelle, Maillol şi Medardo Rosso – acesta din urmă fiind foarte sensibil la redarea psihologiei copiilor. După o lungă serie de busturi de persoane din anturajul său parizian, unele fiind cunoscute doar prin fotografiile de atelier, Brâncuşi sculptează busturi de copii pe care, probabil, i-a observat în Place Dauphine, unde tocmai se instalase în octombrie 1905. Aceste lucrări sunt pentru el exerciţii ce evocă normele formării sale la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti şi care-i permit să participe la expoziţiile de grup şi la Saloanele de Sculptură din Paris”, explică Doina Lemny, istoric de artă, cercetătoare specializată în opera sculptorului Constantin Brâncuşi şi unul dintre cei mai cunoscuţi exegeţi ai operei marelui artist.

„Lucrarea Bust de copil, spre deosebire de bronz, conferă lucrării o tactilitate foarte specială care subliniază, dincolo de valoarea modelajului, o căldură a piesei, o emoţie a ei, ca o interpelare care e conţinută în chipul acestui copil care sunt fără comună măsură cu cea pe care o permite bustul în bronz. Este o mare lucrare. Brâncuşi se desprinde începând cu această lucrare de şcoală, mediul artistic şi felul în acre se practică sculptura în timpul lui. Văd în stranietatea acestui bust de copil desprinderea lui. Ea trebuie, cum spunea Brâncuşi – pipăită. Noi, acum nu mai putem face acest lucru, dar sinestezic, vederea poate înregistra tactilitatea figurii. Ori această tactilitate pentru ghipsul patinat în care vedem şi modelajul cu degetele sculptorului dar şi şlefuirea pe care a realizat-o, acestea două conferă piesei o prezenţă tactilă extraordinar de generoasă. E o prea-frumoasă lucrare!”, menţionează Horia-Roman Patapievici.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cosntantin brancusi bust muzeu brukenthal
Întrebarea zilei
Considerați că numărul mare de accidente rutiere justifică majorarea tarifelor RCA?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025