O anchetă scoate la iveală problemele grave din centrele de ajutor pentru persoanele cu dizabilităţi
În România, copiii cu handicap şi bolnavii fără discernământ nu sunt trataţi, ci torturaţi. Este concluzia şocantă a anchetelor pe care autorităţile le-au făcut în mai multe centre din ţară. Cea mai gravă situaţie au descoperit-o la Urlaţi.
De Mădălina Iacob la 09.01.2020, 19:38În România, copiii cu handicap şi bolnavii fără discernământ nu sunt trataţi, ci torturaţi. Este concluzia şocantă a anchetelor pe care autorităţile le-au făcut în mai multe centre din ţară. Cea mai gravă situaţie au descoperit-o la Urlaţi, acolo unde, în ultimul an, patru pacienţi au murit în condiţii suspecte. Unul dintre ei s-a stins după ce a zăcut cu capul spart câteva zile. Ca tabloul groazei să fie complet, bonavii sunt ţinuţi şi câte o lună la carceră, iar în restul timpului sunt puşi la munci umilitoare.
Departe de ochii lumii, 175 de pacienţi internaţi în Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Urlaţi împart o clădire proiectată pentru cel mult 50 de bolnavi. Oamenii stau îngrămădiţi în paturi suprapuse. Dacă nu sunt cooperanţi, îi aşteaptă carcera. O debara fără ferestre unde un pacient poate sta închis şi câte o lună.
Locaţia centrului este complet izolată. Ne aflăm acum la şapte kilometri de oraşul Urlaţi, vedeţi, drumul este neasfaltat şi foarte accidentat.
Poate şi un motiv pentru care inspecţiile aici sunt rare. După o vizită inopinată a ministrului Muncii, în urmă cu două luni, au început controalele. Condiţiile din centru i-au îngrozit şi pe oficiali.
Mădălina Turza, şefa Autorităţii pentru Persoanele cu Dizabilităţi: Nu se asigură sub niciun aspect intimitatea acestor oameni, inclusiv la nivelul băilor, vreau să ştiţi că spaţiile de duş sunt comune
Mai mult, pacienţii erau puşi să se spele şi să se hrănească între ei, dacă voiau să obţină ţigări sau mâncare în plus din partea personalului.
Mădălina Turza, şefa Autorităţii pentru Persoanele cu Dizabilităţi: Erau puşi la curăţenie în baie şi în alte spaţii, considerându-se această activitate o încurajare a ataşamentului între beneficiari şi nicidecum o formă de exploatare
Conducerea centrului vede altfel situaţia.
Mihaela Turiţoiu, coordonator de specialitate: În ciuda acestor probleme, totuşi considerăm că ne-am descurcat chiar şi peste puterile noastre
Cel mai grav este că, doar anul trecut, patru pacienţi au murit aici în condiţii suspecte. O femeie s-a înecat cu mâncare, alt pacient şi-a pierdut viaţa de la o pneumonie. Un bolnav a murit după ce a căzut şi s-a lovit la cap. Bărbatul ar fi fost dus la doctor abia după 72 de ore.
Mihaela Turiţoiu, coordonator de specialitate: Probabil că personalul nu a identificat la momentul respectiv. Probabil că beneficiarul a căzut, s-a ridicat în pat şi...
Pacientul a ajuns în comă la spital, unde a stat o lună. S-a întors apoi la centru, unde şi-a găsit sfârşitul.
Mădălina Turza, şefa Autorităţii pentru Persoanele cu Dizabilităţi: La două zile după ce a fost reîntors acolo, centrul a solicitat din nou ambulanţa pentru că, ce să vezi, din greşeală sonda a fost scoasă de un beneficiar şi la câteva zile acest om moare
Conducerea centrului se plânge, însă, că nu are suficienţi angajaţi pentru a sta cu ochii pe toţi pacienţii. Aşa s-a ajuns la o altă practică umilitoare.
Fiecare are inclus în meniu trei mese pe zi şi alte două gustări. După ce servesc masa, sunt obligaţi să-şi ia şi medicamentele. Cu toţii vin aici şi beau apă cu aceeaşi cană.
Cristina Catrinescu, contabil şef: Încercăm să acordăm serviciile beneficiarilor cu responsabilitate, cu implicare şi se încearcă acoperirea tuturor nevoilor individuale ale acestora
Conducerea centrului de la Urlaţi a fost demisă în urma anchetei.
Probleme sunt şi în alte centre din ţară care au în grijă persoane vulnerabile. Ministerul Muncii a cerut o anchetă şi la Iaşi, acolo unde o fată de 8 ani a murit într-un centru pentru nevăzători.
Fata a căzut de la etajul al doilea al internatului acestui liceu. La momentul respectiv, pedagogul care trebuia să aibă grijă de copii a coborât până la parter pentru a le aduce acestora un supliment alimentar.
Margareta Pristavu, directoarea şcolii de nevăzători: Pedagogul care era atunci... Este acasă, în concediu de odihnă, deci... A fost chemat numai la comisiile de cercetare. Va relua activitatea, va veni la muncă şi îşi va asuma rezultatul ca şi mine de altfel
O altă anchetă vizează Direcţia de Asistenţă Socială din Buzău. Aici, un tânăr de 18 ani a murit înecat într-un lac, la scurt timp după ce ieşise din centrul de plasament pentru că a devenit major. Autorităţile vor să vadă dacă tânărul a fost monitorizat, aşa cum cere legea.