Protest în Sinaia: proiectul de 27 de milioane de lei care ar distruge un obiectiv istoric
Zeci de localnici și turiști din Sinaia au protestat faţă de proiectul privind construirea unei parcări supra-etajate, în stațiune. Proiectul implică demolarea unei alei cu valoare istorică şi de un farmec aparte. Parcarea în valoare de 27 de milioane de lei ar urma să aibă şapte niveluri şi va fi completată cu un nod de transport intermodal, o staţie pentru transport urban şi o staţie de încărcare electrică.
De Claudiu Loghin la 19.03.2023, 08:33Protestul a fost organizat în fața primăriei Sinaia, de membrii mai multor organizaţii civice și de protecție a mediului. "Aleea în sine este un simbol al Sinaiei. A fost făcută cu cap, să transmită turistului când ajunge în Sinaia că aici găseşte istorie. Pavajul de pe aleea respectivă, vechi de 150 de ani este acelaşi", spune un protestar. "Ce are de pierdut comunitatea? O bucată importantă din ce însemnă natură, identitatea acestui loc. Identitatea acestui comunităţi. Naturală şi istorică", spune o protestatară.
Aleea Caraiman este unul dintre locurile cu un farmec aparte din Sinaia
Aleea leagă zona gării regale Sinaia de centrul istoric al orașului. Aleea Caraiman este unul dintre locurile cu un farmec aparte din Sinaia. Configuraţia ei şi faptul că este un veritabil parc natural o fac traseul famorit pentru turiştii care vor să ajungă din zona gării, în zona centrală a staţiunii. De cealaltă parte, Primăria Sinaia spune că are toate aprobările necesare pentru a realiza proiectul, inclusiv autorizaţie de la Comisia Naţională a Monumentelor.
Parcarea pe șapte niveluri costă 27 de milioane de lei, din care aproape 23 de milioane de lei sunt bani europeni. Proiectul trebuia finalizat în 2022 însă a fost blocat mult timp în instanţă după ce Ministerul Dezvoltării a emis o decizie de reziliere a contractului, decizie contestată apoi de Primăria Sinaia. Într-un final, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză autorităţilor locale. "Uniunea Europeană îl finanţează, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat dreptate să îl continuăm, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi-a dat acordul, iar sinăienii îşi doresc acest proiect. Este perfect legal, justificat, corect, cu toate autorizaţiile la zi", se arată în comunicatul Primăriei Sinaia.