Protest neautorizat la Parlament. Aproape 4.000 de susținători ai lui Călin Georgescu cer reluarea turului 2. Şefa POT, altercaţie cu jandarmii
Mii de oameni s-au adunat vineri în faţa Parlamentului, la protestul neautorizat al susținătorilor lui Călin Georgescu şi au blocat una dintre benzile de circulaţie ce înconjoară Casa Poporului. Manifestanţii cer reluarea turului 2 al alegerilor şi striga demisia lui Klaus Iohannis. Susţinător al protestului este şi liderul AUR, George Simion, care a anunțat că va depune o nouă cerere pentru revizuirea hotărârii CCR.
De Redactia Observator la 10.01.2025, 14:41- Primul oraş din România în care fumatul ar putea fi interzis în parcuri şi în locurile de joacă. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Cristian Pîrvulescu, despre indecizia Coaliției în cazul lui Crin Antonescu: "Este evident că PSD dorește să aibă un candidat"
UPDATE Protestatarii pleacă în marş spre Piaţa Victoriei.
UPDATE Manifestaţia nu a fost lipsită de incidente: maşina echipei Observator a fost atacată de protestatari. Aceştia au smuls numărul de înmatriculare şi capacele de la roţi. Sunt peste 4.000 de protestatari în faţa CCR. Şi autovehiculul unei alte televiziuni a fost vandalizat.
Din mulţime unii dintre participanţi, au proferat ameninţări: „Aoleu, să vedeţi dacă-l interzic pe Georgescu ce o să fie atuncea! Doamne şi fereşte! O să ardă mulţi din parlamentari, numai să îndrăznească! Dar cu cred că îndrăznesc! Deci dacă îndrăznesc lucrul acesta, e gata! Pe ei, oameni buni! Acolo fără milă, la ascuţit topoare şi chestii”. Manifestanţii au adus cu ei, pe lângă drapele ale României, cruci, fotografii ale lui Călin Georgescu dar şi o cutie în forma unui sicriu pe care au scris „DEMOCRAŢIA”.
UPDATE La ora 11:50, peste 2.800 de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului.
Protestul a început oficial la ora 10:00 și, conform jandarmeriei, nu are autorizație. Circulația pe Calea 13 Septembrie, sensul de mers către Piața Unirii, este blocată. Protestatarii cer reluarea turului doi al alegerilor. Anamaria Gavrilă, şefa Partidului Oamenilor Tineri (POT) a avut o altercaţie cu jandarmii.
CCR: A fost înregistrată cererea depusă de avocații lui Călin Georgescu
La Curtea Constituțională a României (CCR) a fost înregistrată vineri cererea depusă de avocații lui Călin Georgescu, dar alte cereri, solicitări sau petiții pot fi trimise în cursul zilei prin poștă sau e-mail, anunță CCR.
„În data de 10 ianuarie 2025 la Curtea Constituțională a fost înregistrată cererea depusă de avocații domnului Călin Georgescu. În data de 10 ianuarie 2025 alte cereri/solicitări/petiții/documente pot fi depuse la Curtea Constituțională prin poștă sau prin poșta electronică/e-mail”, anunță Curtea Constituțională.
Joi, Georgescu a plecat din țară și a anunțat că va duce „hora noastră în inima Europei, la cele mai înalte curți. Fiecare dintre noi își face partea sa din această misiune istorică prin care ne apărăm democrația”.
Mesajul liderului AUR
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, vineri, că foarte mulţi oameni, inclusiv avocaţi, doresc să discute cu reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, dar nu le este permis accesul. ”Nu este o formă de presiune, cum pretind unii şi alţii, care ar vrea, probabil, să nu mai existe proteste, ar trebui să stăm liniştiţi la locurile noastre, că ştiu ei ce să facă”, a afirmat Simion, adăugând că se află la sediul CCR pentru a apăra democraţia şi statul de drept.
”Foarte mulţi oameni au venit să petiţioneze astăzi Curtea Constituţională, inclusiv prin avocaţi, am fost în faţa CCR-ului, nu le este permis accesul, inclusiv avocaţii domnului Georgescu nu pot intra. Eu am fost interpelat de foarte mulţi cetăţeni, care mi-au dat aceste solicitări. Sunt astăzi alături de toţi parlamentarii AUR, alături de poporul român.
Vrem să discutăm cu cineva de la CCR. Nu este o formă de presiune, cum pretind unii şi alţii, care ar vrea, probabil, să nu mai existe proteste, ar trebui să stăm liniştiţi la locurile noastre, că ştiu ei ce să facă. Să facă alegerile peste doi ani, peste trei ani, să decidă ei cine este preşedintele, că aparent poporul român, dacă decide, nu este bine. Suntem aici pentru a apăra democraţia, suntem aici pentru a apăra statul de drept”, a declarat George Simion, vineri.
Liderul AUR a precizat că doreşte convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a adopta bugetul ţării. ”Noi cerem declanşarea unei sesiuni extraordinare pentru a adopta bugetul ţării, pentru a decide cât mai repede data alegerilor, pentru a reveni la cadrul democratic şi pentru a auzi vocea poporului, acea voce a poporului despre care s-a lăudat Marcel Ciolacu că a auzit-o, pentru ca după două zile şi după trei zile să fie numit tot el premier şi tot în aceeaşi componenţă.
Pe lângă această lovitură de stat este dureros şi felul în care suntem sfidaţi. Nu este posibil aşa ceva. Sunt efectiv milioane de oameni care au votat, care voiau să voteze în turul doi, care au răspuns apelului din societate de ani de zile: mergeţi şi votaţi. Au mers şi au votat. Acum nu este bine că merg şi votează? Suntem aici pentru a apăra democraţia. Ne-am asumat organizarea unui mare miting de protest”, a mai afirmat George Simion.
Turul 2, anulat prin decizie CCR
Reamintim, pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale, în urma desecretizarii documentelor prezentate în CSAT. Curtea de Apel Bucureşti a publicat miercuri, 8 ianuarie, motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acţiunea deschisă în justiţie de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale.
În esenţă, judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel Bucureşti susţine că Biroul Electoral Central a pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor, iar deciziile CCR sunt definitive şi obligatorii, prin urmare nu pot fi analizate în instanţă.