Anchetă cu final neaşteptat, la 4 ani de la tragedia aviatică din Apuseni. De ce au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion
La patru ani de la tragedia din Apuseni, în care au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, a fost finalizat raportul de expertiză care vizează stabilirea cauzelor producerii catastrofei aviatice.
De Redactia Observator la 23.04.2018, 15:07La patru ani de la tragedia din Apuseni, în care au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, a fost finalizat raportul de expertiză care vizează stabilirea cauzelor producerii catastrofei aviatice.
Astfel, surse judiciare susţin că raportul de expertiză, care ar avea 1.300 de pagini, a fost depus astăzi la Parchetul General.
Astfel, cauzele despre care expertul vorbeşte în document se referă nu numai la o eroare umană, ci și la probleme tehnice.
Procurorul general Augustin Lazăr declara, în 6 septembrie 2016, că în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, sunt în curs două expertize judiciare: expertiza metalurgică pentru determinarea cauzelor şi a momentului în care s-a rupt antena instalată pe aeronavă, şi raportul de expertiză care vizează stabilirea cauzelor producerii catastrofei aviatice.
Până la momentul respectiv, fuseseră audiate în acest dosar 223 de persoane, potrivit procurorilor de la Parchetul instanţei supreme.
Aurelia Ion
"Sunt două expertize judiciare în curs: o expertiză care tinde să identifice cauzele accidentului şi o a doua expertiză care urmăreşte ca, din punct de vedere tehnic, să explice dacă antena avionului s-a rupt înainte sau în cursul accidentului. Cea de-a doua expertiză se face în străinătate", spunea Lazăr.
Parchetul de lângă instanţa supremă a precizat că, în cazul ruperii antenei, este vorba de o expertiză metalurgică.
Adrian Iovan
Cercetările în dosar sunt efectuate pentru ucidere din culpă, vătămare corporală, neglijenţă în serviciu, neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, la 20 ianuarie 2014, într-o zonă din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și