Cîțu: "Amânăm ratele. O să fie un mesaj al sistemului bancar în zilele următoare" (Video)
Ce poate face Guvernul acum, într-o economie letargică, a aflat Observator în exclusivitate de la ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
De Redactia Observator la 20.03.2020, 22:16- Ministrul Finanțelor anunță măsuri pentru protejarea IMM-urilor și a clienților băncilor
- Ministrul a intervenit în exclusivitate la Observator
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat la Observator măsurile pe care Guvernul le-a luat pentru protejarea economiei românești, în plină stare de urgență.
Ministrul precizează că au fost eliminate anumite condiții pentru obținerea unei linii de credit de către companii, iar sistemul financiar-bancar va veni cu un mesaj în zilele următoare, privind amânarea ratelor.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Pentru accesul la liniile de credit pentru IMM-uri, cele pe care le-am anunțat, am eliminat acest certificat. Asta înseamnă că toate companiile din România, IMM-urile, pentru că sunt produse pentru IMM-uri, care au nevoie de liniile de credit pentru investiții sau pentru capital de lucru în acest moment, pot să aibă acces la această finanțare fără acest certificat. O finanțare unde am crescut gradul de garanție a statului, sunt împrumuturi garantate până la 90% de către stat, deci nu este vorba despre plafon, este vorba și de cât garantează statul. Sunt lucruri pe care le pot accesa companiile imediat. Referitor la plafon, bineînțeles, plafonul este 5 miliarde de lei, acesta era plafonul până la rectificare, însă am anunțat și eu, a anunțat și domn premier, mărim plafonul în funcție de necesități. 15 miliarde este următorul prag la care ne uităm și vom merge gradual până când vom vedea până unde trebuie să mărim acest plafon. Deci, în ceea ce privește măsurile de la Ministerul Finanțelor Publice, noi am eliminat această cerință a certificatelor. Am vorbit și, din discuțiile și cu cei din sistemul financiar-bancar, și să știți că și acolo singuri vor veni cu facilități pentru companiile mari. Pentru că acolo sunt clienți buni pe care îi au, sunt instrumente folosite, finanțări de la BERD, de la BEI, sunt tot felul de mecanisme utilizabile.
Ministrul finanțelor a precizat că a cerut solidaritate și a precizat că este nevoie de resurse la buget. El a declarat că vor fi susținute companiile să funcționeze, dar costul șomajului tehnic se va simți ca un șoc. Ministrul a precizat că a cerut sistemului bancar să ia măsuri.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Cu băncile și nu numai cu băncile, că sunt și alte sectoare în economie care astăzi merg mai bine, dar pentru toate acestea am cerut solidaritate. În primul rând avem nevoie de resurse la buget. Pentru că, pe de o parte trebuie să susținem companiile și să funcționezi, dar pe de altă parte vom avea un șoc, un cost al acestui șomaj tehnic pentru companii a căror activitate s-a întrerupt brusc, nu din cauza că nu au existat manageri buni sau că a scăzut cererea ci pentru că s-a decretat starea de urgență. Și acolo trebuie să-i susținem și de aceea din partea cealaltă cerem în primul rând să se plătească impozitele la timp și vom veni și ne uităm și la alte măsuri. Am cerut sistemului bancar să fie atent la relația cu clienții și deja câteva bănci au reacționat și veți vedea în perioada următoarea că toate înțeleg că vor reacționa în acest sens.
Ministrul Finanțelor se declară optimist în privința amânării ratelor celor cu credite la bănci, el precizând că se așteaptă, în zilele următoare, ca întreg sistemul bancar să adopte această măsură.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Amânăm ratele. Am văzut că deja au început câte trei luni de zile. Cred că o să fie un mesaj al întregului sistem bancar în ceea ce privește ratele în zilele următoare. Mecanismul o să fie cu o perioadă de grație mai lungă de timp, cred că un an, doi, în care cred că poți să recuperezi această perioadă în care nu ai plătit dobânda. Vom vedea, dar există o perioadă în care te ajută. Dacă este o perioadă de grație pe doi ani de zile nu trebuie să prelungești nimic. Doar în acești doi ani de zile poate tu trebuie să plătești lunar o mică parte din dobânda pe care tu trebuia să o plătești în aceste trei luni.