Antena LIVE

Primele reacții după sentința din dosarul Colectiv: "Dreptate nu o să se poată face niciodată"

Cea mai mare tragedie din România ultimelor decenii, Colectiv, şi-a găsit primii vinovaţi! 115 de ani de închisoare şi 50 de milioane de euro despăgubiri, au dictat magistraţii în primă instanţă. Patroana firmei de artificii a primit 12 ani, acţionarii clubului, câte 11 ani, iar fostul primar al Sectorului 4, Cristian Piedone, 8 ani.

De la 16.12.2019, 19:46

Cea mai mare tragedie din România ultimelor decenii, Colectiv, şi-a găsit primii vinovaţi! 115 de ani de închisoare şi 50 de milioane de euro despăgubiri, au dictat magistraţii în primă instanţă. Patroana firmei de artificii a primit 12 ani, acţionarii clubului, câte 11 ani, iar fostul primar al Sectorului 4, Cristian Piedone, 8 ani. Unele sunt pedepse maxime prevăzute în codul penal. Prea mici, spun însă rudele victimelor şi supravieţuitorii, pentru care pierderea nu poate fi măsurată nici în ani de închisoare, nici în bani.

64 de tineri au murit în incendiul de la Colectiv. Un altul, deși a supraviețuit, nu a mai suportat chinul și s-a sinucis. Alte sute au rămas mutilaţi pe viaţă. Vinovaţii sunt mai puțini, 13 astăzi. Verdictul judecătorilor, în primă instanță: 115 ani de închisoare.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, deşi procurorii ceruseră pedeapsa maximă: 15 ani. De patru ani, fostul primar susţine că la Colectiv existau toate avizele necesare. În fabrica transformată în club au ars însă de vii tineri, în timp ce autorităţile şi-au fluturat nevinovăţia în hârtii.

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv au primit câte 11 ani şi 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate.

Patronii clubului Colectiv îşi pledează şi azi nevinovăţia

COSTIN MINCU, patronul Clubului Colectiv - În condiţiile în care clubul ăsta a fost autorizat şi avizat de către instituţiile statului, am fost verificaţi de experţi. Nu văd ce aş fi putut să fac diferit.

EUGEN IANCU, preşedintele Asociaţiei Victimelor din Colectiv - Primul meu gând când am văzut pedepsele a fost că justiția română face cadouri în perioada asta. Face cadouri celor care prin acțiunile lor au dus la moartea 65 de tineri și la rănirea a peste 120.

Cea mai mare condamnare în dosar a primit-o patroana firmei care a furnizat artificiile de la care a pornit incendiul. Daniela Ioana Niţă va sta 12 ani şi 8 luni după gratii.

Cei doi artificieri care s-au ocupat de efectele pirotehnice în noaptea catastrofei, Viorel Zaharia şi Marian Moise, au primit pedepse diferite. Primul - 9 ani şi 8 luni de închisoare, al doilea cu patru luni mai mult. Mihai Niţă, administratorul firmei de artificii, a fost condamnat şi el la 3 ani şi şase luni de închisoare, chiar dacă a susţinut în timpul anchetei că nu este decât un ţap ispăşitor.

NARCIS HOGEA, tatăl lui Alex Hogea - Ce este cel mai important la sentinţa de azi, din punctul meu de vedere, este faptul că statul a recunoscut că s-a greşit la Colectiv. Prin această sentinţă, statul a recunoscut că s-a greşit.

18 ani de închisoare pentru doi angajați ai ISU

Câte 9 ani şi 2 luni de închisoare au primit şi cei doi pompieri care au verificat Clubul, fără să ia măsuri de protecţie pentru siguranţa la incendiu, în timp ce pentru cele trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 instanţa a decis pedepse cuprinse între 3 şi 8 ani de închisoare. Niciuna dintre ele nu a văzut vreo problemă în funcţionarea clubului, fără autorizaţie ISU.

Pentru familiile care au pierdut pe cineva drag nu există preţ pentru durerea pe care o simt în fieecare zi de patru ani.

ADRIAN ALBU, victimă Colectiv - Cât valorează o viața de om? Un milion de euro, dou[ milioane. Indiferent de suma oamenii de la groapă nu se întorc. Pe sora mea nu o aduce nimeni înapoi. Dacă s-ar fi dat o pedeapsă dată ar fi trebuie să se dea închisoare pe viaţă, nu 8 ani.

Judecătorii au stabilit despăgubiri pentru fiecare victimă în parte. Supravieţuiori sau rude cu răni şi traume estimate în cifre. 113 persoane vor fi despăgubite. Peste 50 de milioane de euro în total. Cele mai mici daune pornesc de la 50 de mii de euro, iar cele mai mari ating o jumătate de milion de euro.

"Dreptatea nu e posibilă pentru că vieţile oamenilor nu mai pot fi aduse înapoi"

NARCIS HOGEA, tatăl lui Alex Hogea - Să apară în instanţă şi cel de-al doilea dosar. Pentru că ceea ce s-a judecat până acum este ceea ce s-a întâmplat până în timpul incendiului, dar noi vrem să ştim şi ce s-a întâmplat după incendiu. Vrem să ştim dacă intervenţia a fost corectă. Vrem să ştim ce s-a întâmplat în spitalele din România.

MIHAI GRECEA, supravieţuitor Colectiv - Dreptatea nu e posibilă pentru că vieţile oamenilor nu mai pot fi aduse înapoi. Ar fi fost drept să fie cu noi acum. Am simţit că e un prim pas pentru a se face justiţie în cazul ăsta, Colectiv. Pentru că dreptate nu o să se poată face niciodată.

În dosarul Colectiv, despăgubirile vor fi plătite de cei 13 condamnați, împreună cu Primăria Sectorului 4 şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

reactii sentinta dosar colectiv
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024