Alexandru Rafila despre Remdesivir, medicamentul împotriva covid-19 testat în România
Într-o intervenție avută în exclusivitate la Observator, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a oferit detalii despre remdesivir, medicamentul care ar putea fi aruncat în lupta împotriva coronavirusului.
De Redactia Observator la 06.04.2020, 23:27- Profesorul Alexandru Rafila susține că studiile au arătat că remdesivir este eficace împotriva coronavirusului
- Remdesivir ar putea fi disponibil pe piață în toamnă
Într-o intervenție avută în exclusivitate la Observator, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a oferit detalii despre remdesivir, medicamentul care ar putea fi aruncat în lupta împotriva coronavirusului.
Alessandra Stoicescu: Primul lucru cred că ar trebui să dăm vești care să ne spună cu ce ne putem trata? Dacă acest vaccin este, într-adevăr, un scut este o veste foarte bună, dar înțeleg că există și o altă informație pe piață, existența unui medicament care funcționează împotriva coronavirusului.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: În ceea ce privește studiul la care ați făcut referire, nu este un studiu care să fi confirmat eficacitatea vaccinării bcg. Într-adevăr este vorba despre un cercetător din Olanda, de origine română. Mihai Netea se numește. Este unul dintre cei mai cunoscuți imunologi din Europa. Studiile făcute până acuma nu confirmă o eficacitate a acestui vaccin împotriva infecției cu noul coronavirus. Asta nu înseamnă că pe viitor s-ar putea să nu avem surprize plăcute, dar haideți să ne referim la ce este mai sigur decât ce este mai puțin probabil. Este vorba despre un medicament antiviral care este demonstrat deja că este eficace în urma studiilor clinice efectuate în Statele Unite și în alte țări. Produsul respectiv se numește remdesivir și noi vom beneficia curând de acest produs în cadrul unui studiu care este coordonat de către Organizația Mondială a Sănătății. Solidarity se numește studiul. Include circa 25-30 de țări din toată lumea și va face posibilă tratarea unora dintre pacienții români cu acest nou produs. La sfârșitul acestui studiu, și în paralel se mai desfășoră un trial clinic, care este organizat chiar de firma producătoare, sperăm ca producătorul să primească licență din partea autorității americane de profil, FDA, și eu cred că, în toamnă, acest produs va fi disponibil în Europa cu siguranță.
Alessandra Stoicescu: Deci, sunt două vești domnule profesor. România este pe lista țărilor în care acest medicament va fi disponibil pentru studiile acestea, deci putem trata pacienții din România. Iar a doua veste este că eficiența lui, până în acest moment, este mare. Dați-mi mai multe detalii, pentru că s-a vorbit doar despre hidroxiclorochină până în acest moment ca fiind eficientă.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Hidroxiclorochina nu acționează împotriva virusului propriu-zis ci reduce inflamația care apare ca urmare a acțiunii virusului. Acesta este un medicament care împiedică înmulțirea sau replicarea virală și implicit și evoluția bolii către forme grave. Sigur că, în principiu, el va trebui să fie administrat încă de la început și probabil că vor beneficia în primul rând persoanele din categoriile la risc, adică persoanele vârstnice sau persoanele care au o serie întreagă de boli asociate. Acum, dacă noi o să reușim să ținem lucrurile sub control în această primăvară, eu sunt încrezător că lumea va fi compliantă și va încerca să limiteze aceste contacte sociale, iar dacă în vară lucrurile vor intra pe un făgaș acceptabil ca număr de cazuri noi, și sperăm să fie așa, în toamnă probabil că acest medicament va fi disponibil. Eu așa cred. Sigur, nu se va întrerupe lanțul transmiterii, decât dacă vom avea un vaccin, dar asta se va întâmpla peste un an de zile, cel puțin. Oricum, faptul că va exista un medicament care să trateze cazurile și să nu mai avem această mortalitate importantă în momentul de față este un lucru bun și sperăm să și beneficiăm de acest medicament și el să fie și aprobat de autoritatea americană și, ulterior, de EMA, autoritatea europeană.