Reportaj din Viena, după atacul terorist. Cum au trăit românii clipele de coşmar
Scene sângeroase în inima Europei. Un tânăr, simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic, a deschis focul în centrul Vienei. Cel puţin 4 oameni au murit şi alţi 22 au fost răniţi. Atacatorul a murit şi el într-un schimb de focuri cu poliţia, însă există indicii că sunt mai mulţi terorişti.
De Laurenţiu Rădulescu la 03.11.2020, 19:29- Într-un gest impresionat, artiştii celebrei opere din Viena au cântat în continuu, până a trecut pericolul.
- Simbolic, au opus barbariei un gest de umanitate şi solidaritate.
Era ora opt seara, când în Viena s-a declanşat teroarea. Cu doar patru ore înainte de a intra în carantină, s-a dezlănţuit iadul. Un tânăr înarmat cu o mitralieră a deschis focul mai întâi în faţa sinagogii din centrul oraşului.
Primele rafale au secerat doi oameni. Islamistul a gonit apoi spre cafenelele şi restaurantele din apropiere, unde a tras din nou. Aproape simultan s-au auzit focuri de armă în şase zone din Viena.
Oamenii au început să fugă cu gloanţele pe urmele lor. Povestesc că au auzit zeci de împuşcături.
Martor: Iniţial, am rămas pe loc, pentru că nu înţelegeam ce se întâmplă. Au fost din nou împuşcături, dar mai aproape, şi am început să fugim. Pentru că nu ştiam dacă alergăm în direcţia sigură, am intrat într-un hotel şi ne-am ascuns acolo.
Srarta caldă de noiembrie, în care oamenii profitau de ultima cină în oraş înainte de carantină, a devenit un coşmar.
Raluca Sefter, romanca stabilita la Viena: Oamenii se refugiau în restaurante, în puburi. Au închis uşile, s-au baricadat, au stins luminile.
Într-un gest impresionat, artiştii celebrei opere din Viena au cântat în continuu, până a trecut pericolul. Simbolic, au opus barbariei un gest de umanitate şi solidaritate.
Martori ai terorii care a pus stăpânire pe Viena noaptea trecută au fost şi mulţi români.
Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Austria: Telefoane am primit ieri de la unii români, care aveau copiii sau cunoştinţe care rămăseseră blocaţi în localuri, în restaurante, în teatru sau în alte locuri pe care le-a blocat poliţia.
Mariana, romanca din Viena: În 19 ani nu am simţit frica în acest oraş. A fost o noapte de teroare!
9 minute a durat atacul, de la primele împuşcături până când unul dintre atacatori a fost ucis de poliţie. Teroarea a continuat însă. Poliţia crede că are de-a face cu mai mulţi terorişti, înarmaţi şi foarte periculoşi şi încearcă acum să dea de urma lor. Toată noaptea s-au auzit focuri de armă şi au avut loc zeci de percheziţii.
Luciana, româncă stabilită în Viena: Până la patru dimineaţa nu am putut să adorm. Şi, pur şi simplu stăteam în pat şi tremuram de frică pentru că mă gândeam că pot intra oricând peste noi în casă!
Cristian Nuţu, român stabilit în Viena: În cartierul în care eu stau, ar fi detonat o uşă. S-a auzit o bubuitură azi noapte. Este sentimentul ală de frică, nu ştii ce se poate întâmpla în secunda următoare.
Oficialii austrieci încearcă acum să calmeze populatia. Şi să facă din nou Viena un oraş sigur.
Măsurile de securitate sunt extrem de stricte în Viena, noi suntem acum în drum spre Stefanplatz, undeva in zona centrală, iar ca să ajungem acolo, drumul a fost oprit cu 2-3 kilometri inainte, de mai multe cordoane de poliţie.
Atacatorul ucis era un tânăr de 20 de ani născut în Austria, cu origini în Macedonia de Nord. Anul trecut a fost condamant la 22 de luni de închisoare pentru că a vrut să se alăture grupării Stat Islamic. A fost eliberat condiţionat în decembrie, după nici opt luni de detenţie. Judecătorii şi-au motivat decizia prin faptul că nu au date potrivit cărora suspectul ar putea plănui şi duce la capăt un atentat.
Înainte de a porni la atac, a pus pe instagram o fotografie cu cele trei arme care au fost găsite asupra lui, un pistol, o macetă şi o armă semiautomată.
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Este un atac comis din ură, ură la adresa valorilor noastre, ură la adresa stilului nostru de viaţă, ură la adresa democraţiei.
În memoria victimelor, au fost decretate 3 zile de doliu naţional. Condoleanţe şi mesaje de susţinere pentru Austria au venit din toate marile capitale ale lumii.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.