Fenomenul cumpărăturilor în exces făcute de români, explicat de specialişti
Primul caz de coronavirus creşte febra cumpărăturilor! Românii continuă să-şi facă provizii de făină, mălai, zahăr şi conserve, cu o frenezie fără precedent. În timp ce autorităţile fac apel la calm, psihologii fac o analiză a fenomenului: teama de moarte ne-a adus aici.
De Mădălina Iacob la 27.02.2020, 21:35- Fenomenul cumpărăturilor în exces făcute de români este explicat de specialişti
- Autorităţile fac apel la calm în ceea ce priveşte cumpărăturile în exces făcute de români
Primul caz de coronavirus creşte febra cumpărăturilor! Românii continuă să-şi facă provizii de făină, mălai, zahăr şi conserve, cu o frenezie fără precedent. În timp ce autorităţile fac apel la calm, psihologii fac o analiză a fenomenului: teama de moarte ne-a adus aici.
Sfârşitul lumii aşa cum o ştiam a început în magazine. Ca niciodată, românii îşi fac provizii pentru zile negre, fără să mai ţină seama de nimic: "Vă spun că aşa ceva n-am mai văzut nici de sărbători".
"La mazăre, rafturile sunt goale, la fel şi la fasole".
Din spaimă sau din precauţie, aşa cum o numesc mulţi dintre ei, românii nu se mai opresc din cumpărat. În Capitală, de la nord la sud, au dispărut pe rând făina, drojdia, uleiul, zahărul, apa, sarea şi cafeaua. Conservele se vând la foc automat.
"Am luat mult mai multe cu două zile înainte. Am luat şi conserve. Nu se strică. Şi dacă ajungem în situaţia în care să îmi aducă cineva o supă, nu mi se pare chiar avantajos".
Pentru că numărul de clienţi creşte de la o zi la alta, vânzătorii fac apel la responsabilitate şi îi roagă pe clienţi să "cumpere doar necesarul de consum al familiei".
În spatele fricii de a rămâne fără alimente se ascunde, de fapt, o spaimă mult mai mare, spun psihologii.
Keren Rosner, psiholog: Frica de moarte este cea mai puternică. Ce este mai grav este că oamenii au început să aibă viaţa mai limitată, să nu iasă, să renunţe la călătorii, să fie agresivi la posibilii bolnavi
Totuşi, autorităţile fac apel la calm. Vom putea să cumpărăm mâncare şi în caz de epidemie.
Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Nu e cazul ca alimentele să fie contaminate. Populaţia trebuie să aibă o atitudine normală în care să se comporte firesc
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Există stocuri de alimente şi apă suficiente pentru a satisface nevoile populaţiei. Se află toate la operatorii economici şi pe platformele marilor retaileri
Iar în cazuri extreme, există şi alte soluţii. Administraţia Naţională pentru Rezervele Statului are stocuri în caz de urgenţă majoră. Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, dar şi prefecturile de judeţ sunt în contact permanent pentru a controla situaţia.