Români, vi se pregătește ceva! E NEBUNIE TOTALĂ!
De la 1 ianuarie 2016, atunci cand noul Cod fiscal va intra in vigoare, sistemul de impozitare a proprietatilor imobiliare va fi substantial modificat
De Redactia Observator la 28.09.2015, 11:24De la 1 ianuarie 2016, atunci cand noul Cod fiscal va intra in vigoare, sistemul de impozitare a proprietatilor imobiliare va fi substantial modificat.
Astfel, impozitul pe cladiri se va calcula in functie de destinatia locuintei, rezidentiala (pentru locuit) sau nerezidentiala (folosita in scopuri economice), si nu in functie de proprietar, persoana fizica sau juridica, asa cum inca este in prezent. Prin urmare, de la anul vor creste taxele locale pentru persoanele fizice, dar vor scadea pentru cele juridice, mai ales cele din Bucuresti.
Orice persoana care are in proprietate o cladire situata pe teritoriul Romaniei datoreaza anual un impozit, denumit impozit pe cladiri.
Daca in prezent, legislatia in vigoare stabileste ca impozitul pe cladiri se calculeaza in functie de statutul proprietarului care detine imobilul, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, din 2016, acesta se va calcula in functia de destinatia cladirii, rezidentiala sau nerezidentiala.
Concret, de la anul, pentru cladirile rezidentiale cota de impozitare va fi cuprinsa intre 0,08% şi 0,2%, in timp ce pentru cele nerezidentiale va fi intre 0,2% si 1,3%, in functie de decizia consiliului local.
Comparativ, in prezent, impozitul pe cladiri, in cazul persoanelor fizice, se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii, indiferent de destinatia acesteia, in timp ce pentru firme (persoane juridice) cota de impozitare este cuprinsa intre 0,25% si 1,50%.
Daca aruncam o privire peste cotele aplicabile in prezent, observam ca atat in Municipiul Bucuresti, cat si in alte orase mari ale tarii, cladirilor detinute de companii li se aplica o cota de 1,5%, care reprezinta maximul prevazut de lege. De la anul insa, cota de impozitare pentru cladirile nerezidentiale (cele folosite in scop economic, precum sedii de firme sau cladiri de birouri), va fi de cel mult 1,3%, conform reglementarilor noului Cod fiscal.
Vezi continuarea pe avocatnet.ro.