România a început demersurile privind certificatul verde de vaccinare la nivel european. Când ar urma să fie implementat
România a început demersurile privind certificatul verde de vaccinare despre care se discută la nivel european, anunţă autorităţile, precizând că se lucrează la acest demers în care sunt implicate mai multe instituţii. Certificatul verde de vaccinare ar urma să fie implementat la începutul acestei veri.
De Redactia Observator la 27.04.2021, 16:54- România a început demersurile pentru certificatul verde de vaccinare.
- Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu nu a oferit detalii, însă a precizat că nu este vorba despre unul folosit pe plan intern.
"Este un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS - este un demers european şi România a început de mai mult timp toate... e un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat”, a afirmat, marţi după-amiază, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, răspunzând unei întrebări, relatează news.ro.
Andrei Baciu și Valeriu Gheorghiță au confirmat că este vorba despre certificatul verde de vaccinare agreat la nivelul Uniunii Europene
El a menţionat că România este "în graficul" stabilit la nivel european cu privire la implementarea acestui certificat. Certificatul verde de vaccinare la nivelul Uniunii Europene are ca termen de implementare luna iunie a acestui an, însă există unele state care au solicitat un termen mai lung, de şase săptămâni, ca să poată armoniza sistemele pe care le au cu sistemul european care va fi implementat.
În ceea ce priveşte un certificat similar care să fie folosit pe plan intern, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că "nu s-a discutat acest lucru, vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”.
Întrebat în cât timp trebuie să fie gata certificatul verde de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a precizat că este vorba despre luna iunie, acesta fiind deadline-ul dat la nivel european. „Este într-adevăr la începutul lunii iunie, dar au fost câteva state care au solicitat șase săptămâni ca să poată armoniza sistemele pe care le au în momentul de față cu sistemul european”, a adăugat și reprezentantul STS.