Antena LIVE

Curs valutar

România, pregătită să combată cu afişe virusul care a făcut zeci de victime în China

Tremurăm în faţa unei ameninţări mortale! Panica adusă de virusul fără leac s-a instalat în Europa, iar măsurile de prevenţie din România nu ne liniştesc. În ultimele ore, pacienţi suspecţi că au contractat virusul au fost testaţi în Marea Britanie, Franţa şi Italia.

De la 24.01.2020, 20:51
WhatsApp
Vezi și:

Tremurăm în faţa unei ameninţări mortale! Panica adusă de virusul fără leac s-a instalat în Europa, iar măsurile de prevenţie din România nu ne liniştesc. În ultimele ore, pacienţi suspecţi că au contractat virusul au fost testaţi în Marea Britanie, Franţa şi Italia. La noi, în cazul unei alerte, nu există teste rapide. Deşi am avea nevoie de scannere termice în aeroporturi, ne-am pregătit cu mesaje lipite pe pereţi. Din cele mai aglomerate locuri lipsesc dezinfectanţii şi măştile de protecţie. În tot acest timp, românii care trăiesc în China vorbesc despre una dintre cele mai înfricoşătoare crize din istorie.

Aeroportul Henri Coandă. Un loc traversat zilnic de 40 de mii de oameni. Pe aici, în cel mai negru scenariu, şi-ar putea croi drum virusul mortal. 

Dacă în alte ţări, inclusiv din Europa, călătorii care vin din zonele de risc sunt monitorizaţi cu ajutorul camerelor care le măsoară automat temperatura, în România prevenirea se face cu afişe.

Aeroportul este plin de astfel de informări ce-i sfătuiesc pe călători cu privire la ce să facă pentru a evita să intre în contact cu virusul. Afişele sunt însă mici şi prea puţini le dau atenţie. Sunt însă şi alte măsuri luate. Două ambulanţe sunt pregătite să intervină în orice moment pentru oricine prezintă simptome specifice bolii.

Măsurile sunt insuficiente, spun pasagerii care au ajuns, azi, la Otopeni: "Unde e dezinfectantul la uşi? Trebuie să fie un dezinfectant la uşi, unde să te poţi şterge să te dezinfectezi pe mâini. Se spune de spălarea mâinilor, dar unde e practic, unde e soluţia?".

Nici măcar măştile de protecţie nu puteau fi găsite la farmacia din aeroport.

Şi în aeroporturile din ţară prevenţia se face cu afişe. La Cluj, călătorii primesc un pliant prin care sunt sfătuiţi să se prezinte la medic, dacă temperatura lor depăşeşte 38 de grade. Aici, măştile au fost aduse de acasă: "Sunt panicată pentru că mă duc la o nepoţică şi nu vreau să... Şi la copiii mei, nici lor nu vreau să le duc un virus cadou".

Măsurile de prevenţie sunt însă mai stricte în ceea ce-i priveşte pe membrii orchestrei româneşti care a concertat în Wuhan, epicentrul epidemiei, la începutul lunii decembrie. La indicaţiile Direcţiei de Sănătate Publică, aceştia au fost consemnaţi la domiciliu pentru 14 zile. S-au întors în ţară pe 21 ianuarie. 

Ovidiu Rusu, concert maestru Opera Naţională Timişoara: Termenul de incubare al virusului este de două săptămâni. Deci de atunci până acum noi am fi fost toţi praf dacă era vreunul virusat, să spunem aşa 

Ovidiu Rusu, concert maestru Opera Naţională Timişoara: Unii au fost spitalizaţi aiurea, abuziv. Sau alţii sunt ţinuţi în carantină tot abuziv

Dacă muzicienii sunt siguri că au scăpat de pericol, românii care trăiesc în China nu mai îndrăznesc să iasă din case fără măşti de protecţie. 

Răzvan Huzu, student în Shanghai: Şi noi, ca români, ca străini, de fapt, am fost înştiinţaţi să purtăm măşti, să reducem traficul în zonele aglomerate

Florin Şerban, român în Hong Kong: Aş spune că două din trei persoane pe care le vedem pe stradă poartă aceste măşti. Ei iau foarte în serios ameninţarea acestui virus deoarece au încă vie în memorie ce s-a întâmplat în 2003 cu virusul numit SARS. Atunci, 286 de persoane şi-au pierdut viaţa în Hong Kong

Virusul mortal plecat tot din China l-a determinat atunci pe Bae Bing să se refugieze în România. Din restaurantul său din Bucureşti, priveşte cu îngrijorare la ce se întâmplă acasă. 

Bae Bing, cetăţean chinez stabilit în România: La prima oră am luat contact cu părinţii mei din China

Bae Bing, cetăţean chinez stabilit în România: E aproape de Anul Nou chinezesc. Atmosfera, în mod normal, ar trebui să fie fericită. Dar din cauza gripei asta înseamnă că sunt afectaţi puţin oamenii. Nu mai este plimbare la rude. Majoritatea oamenilor alege să stea acasă

Exporturile din regiunea Wuhan au fost interzise de guvernul chinez, în încercarea de a opri răspândirea virusului. Mărfurile care au plecat deja pe vapoare, inclusiv spre România, vor fi oprite în primele porturi. 

Gheorghe Rizescu, preşedinte Camera de Comerţ Româno-Chineză: Sigur intră într-o carantină. Sigur. Toate produsele care au apucat să plece din China. Dar ele oricum fac din China până în România undeva la 45 de zile

Turiştii sunt principala îngrijorare, când vine vorba despre răsândirea virusului. În Turcia, un călător suspect de gripă a fost trimis înapoi în China cu un avion medical. În Marea Britanie, guvernul s-a întâlnit azi, de urgenţă. 14 pasageri cu simptome suspecte au fost testaţi, dar prezenţa virusului nu a fost confirmată. Cazuri suspecte sunt şi în Franţa şi Italia

În România, două spitale din Bucureşti şi câte unul din Cluj, Iaşi şi Timişoara sunt pregătite în cazul în care vor exista pacienţi suspecti. Nu avem însă teste rapide pentru a confirma prezenţa coronavirusului. 

Andre Rotaru
china romania europa virus aeroport turist pacient
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025