România deţine una dintre cele „Şapte Minuni ale Europei ce riscă să dispară”
Încă o dovadă că ţara noastră este extrem de valoroasă. De această dată vorbim de bisericile de lemn din sudul Transilvaniei şi din nordul Olteniei.
De Redactia Observator la 06.05.2014, 18:52Încă o dovadă că ţara noastră este extrem de valoroasă. De această dată vorbim de bisericile de lemn din sudul Transilvaniei şi din nordul Olteniei.
Acestea au fost incluse pe lista celor mai ameninţate situri culturale din Europa în timpul Congresului moştenirii culturale, dedicat conservării patrimoniului, care a avut loc la Viena. Bisericile de lemn se află în proprietatea a 60 de parohii ortodoxe, iar lista celor şapte biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi din nordul Olteniei a fost alcătuită de fundaţia Pro Patrimonio.
În România, bisericile din lemn au o arhitectură aparte. Simplitatea lor a impresionat o lume întreagă. Valoarea arhitecturală este dată de picturile pe lemn dar mai ales de amplasarea privilegiată a acestora.
Chiar dacă au o importanţă istorică, socială şi culturală aparte, numeroase biserici au fost abandonate în ultimele decenii, din cauza spaţiului restrâns şi a lipsei de facilităţi, în prezent aflându-se într-un grad avansat de degradare.
Lista siturilor culturale în pericol din Europa pentru anul 2014 a fost aleasă de consiliul director al Fundaţiei Europa Nostra din 11 obiective, selectate de o comisie consultativă internaţională, formată din experţi în istorie, arheologie, arhitectură şi finanţe. Aceasta include obiective de patrimoniu din Belgia, Grecia, Italia, Portugalia, Rusia şi Serbia.