România, „zonă de război”! Grecia, îngrozită de sutele de morți!
Sutele de decese și haosul politico-sanitar din România au ajuns subiect de primă pagină în presa elenă. Lipsa vaccinării sau degringolada politică - specialiștii din Grecia încearcă să găsească o explicație pentru dezastru.
De Redactia Observator la 22.10.2021, 14:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Bianca Iacob, reporter Observator, interviu pentru o prestigioasă publicație elenă
În încercarea de a înțelege cum a ajuns o țară care, în vară, aproape că devenise sinonim cu o petrecere generală, o scenă de război, cu peste 500 de morți zilnic, jurnaliștii eleni de la protothema.gr au contactat-o pe Bianca Iacob, reporter Observator şi observatornews.ro.
Citește articolul aici https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1173881/i-roumaniki-kolasi-me-tous-500-nekrous-ti-mera-kai-oi-fovoi-tou-kathigiti-sotiri-tsiodra/APP/
Coronavirus: Iadul românesc cu 500 de morți pe zi și temerile profesorului Sotiris Tsiodras
Reporterul Bianca Iacob descrie pentru protothema.gr iadul pe care România îl trăiește cu coronavirus
Controversele ridică valul puternic de nevaccinați în lupta împotriva pandemiei. Statisticile arată că țările cu acoperire scăzută de vaccinare suferă de un focar de coronavirus.
Acest fapt este susținut și de poziția specialistului în boli infecțioase, Sotiris Tsiodra, care, în timpul discuțiilor recente despre vaccinuri, a prezentat date oficiale din situația din România. În țara UE care are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare, cu acoperirea populației ajungând la doar 34%, potrivit specialistului în boli infecțioase, decesele zilnice sunt în jur de 500. Cifrele sunt completate de descrierile revelatoare și în același timp dramatice ale reporterului de la Observator, Antena 1 România, Bianca Iacob, care oferă pentru protothema.gr, o imagine completă a pandemiei care îi afectează grav țara.
România amintește de o zonă de război, cu scene care se desfășoară zilnic în țară, care amintesc de Bergamo, primul val al pandemiei, când morții erau transportați în vehicule militare.
Coșmarul a început din cauza relaxării care a predominat după distribuirea primelor vaccinuri, așa cum explică jurnalista Iacob. Inițial, a existat un climat de optimism că libertatea se află la mică distanță și că vaccinul va da „sărutul vieții”, dar apoi neîncrederea și criza din România au umbrit campania de vaccinare.
“Viața oamenilor revenea la normal, dar virusul nu a ezitat să se răspândească. Populația nu a fost protejată, rezultatul fiind că Covid a avansat și a format o imagine problematică. Varianta indiană a virusului a prins personalul sanitar român nepregătit, într-o perioadă de relaxare a restricțiilor. Mutația a infectat mii de oameni în fiecare zi.”
După cum explică jurnalistul, există un întreg circuit în spatele refuzului vaccinării, care este responsabil pentru cifrele alarmant de mari ale îmbolnăvirilor. Chiar și unii oameni de pe scena politică, potrivit lui Iacob, își lansează propria campanie anti-vaccinare, prin mesaje pe rețelele de socializare.
Cel mai rău lucru este că spitalele s-au „înecat”, în timp ce pacienții sunt tratați pe scaune sau brancarde. Alții sunt transportați în Ungaria pentru a fi salvați.
În câteva zile, România se pregătește să restabilească restricțiile, în timp ce Letonia, cu o rată de vaccinare scăzută, a declarat deja o carantină de o lună. Țările afectate de debutul rapid al coronavirusului și ale mutațiilor sale includ Republica Cehă și Bulgaria, unde puțini sunt complet protejați împotriva bolii Covid.
O lecție care trebuie învățată din exemplul României este evitarea complacenței. Inițial, în timpul primului val, țara a prezentat o imagine de sănătate încurajatoare, fără ca experții să-și imagineze că va exista o deraiere de la normalitate, în absența planului b. Nevoia de cooperare politică în fața pandemiei este un alt element pe care Iacob îl identifică drept necesar pentru combaterea eficientă a crizei.
„La fiecare patru minute moare un român”
Cifrele vorbesc de la sine despre lovitura severă pe care a primit-o România din criza sănătății: 299, 261, 574, 423... aceste cifre înfricoșătoare sunt morțile zilnice care escaladează periculos zi de zi. Este șocant, potrivit jurnalistului Observator, Antena 1, faptul că la fiecare patru minute un român moare din cauza virusului.
43.000 de vieți s-au pierdut de când a început pandemia. „Sunt oamenii noștri, mame, tați, frați. Profesorii, inginerii, oamenii de știință, studenții sunt pierduți”, a spus Bianca Iacob.
„Avem de 20 de ori mai multe cazuri zilnice decât în primul val al pandemiei. Dar, în primul val, România a luat măsuri, declarând blocarea. Am urmărit cu groază situația din Italia, în special în Lombardia și am crezut că nu vom ajunge niciodată acolo. Ca orice creștin, ne-am rugat lui Dumnezeu să aibă grijă de noi. Problema este că, în timp ce toată lumea aștepta al patrulea val, nu am luat măsuri. Mulți experți estimează că ne-am relaxat mai mult decât ar trebui și am negat carantina care ne-a salvat în primul val", a adăugat ea.
„Numerele zilnice, după cum s-a dovedit, nu le-au dat o lecție celor responsabili. În cele din urmă, carantina ar trebui să fie o opțiune, potrivit specialiștilor, dar politicienii amână. Oamenii de știință spun că ce e mai rău urmează să vină, iar punctul culminant al celui de-al patrulea val nu a fost încă atins".
„Și politicieni în campania anti-vaccinare”
Întrebarea este de ce o parte atât de mare a populației refuză să accepte dozele de vaccin injectabile. Mai puțin de 40% au fost vaccinați în România, cu un număr îngrijorător de mare de refuzuri.
„36%, aproximativ un sfert dintre români, au fost doar vaccinați. Procent trist comparativ cu alte țări. La fel spun și oamenii de știință care susțin că numai cu imunizare vom putea depăși criza mai repede. Am început bine campania. Am fost pe primele locuri în Europa. Dar ceva s-a întâmplat pe parcurs. Poate că politicienii ar fi trebuit să acționeze mai decisiv, deoarece au văzut tot mai mulți oameni care nu cred în virus. Am trecut cu o viteză problematică de la politica măsurilor la politica de relaxare”, subliniază jurnalista, cu afirmații care explică problema neîncrederii față de vaccinuri care a dus la răspândirea virusului.
În ceea ce privește practicile care nu au ajutat la delimitarea situației, Iacob notează: „Am început să mergem la mare șila munte, apoi în cluburi de noapte, la nunți. Mesajul guvernului? Virusul a fost învins. A fost un „festival” al relaxării. Când alte țări europene erau roșii, am avut, cu mândrie, un număr redus de cazuri. Cu toate acestea, ratele scăzute de infecții au fost însoțite de rate scăzute de acoperire a vaccinării. Unii oameni influenți, inclusiv politicieni, au făcut campanie împotriva vaccinului. S-au întors împotriva utilizării măștii, împotriva tuturor măsurilor luate în timpul pandemiei. Din cele 10 milioane de oameni care au fost ținta guvernului pentru vaccinări, până în iunie 2021, suntem acum foarte departe, la șase milioane”.
Potrivit jurnalistului, politicienii au și o parte din responsabilitate pentru situația actuală din România. „Controversa politică a creat confuzie în jurul pandemiei. Campania de vaccinare a fost coordonată, la vârf, de specialiști din armată. Dar unii politicieni au trimis mesaje anti-vaccinare către o parte din cetățeni. La început toată lumea aștepta vaccinul pentru a salva vieți. Vaccinul a sosit. La început, lucrătorii din sănătate au fost vaccinați și apoi au fost distribuite din ce în ce mai multe doze cetățenilor. În timp ce unii au fost protejați împotriva virusului, alții au rămas pe listele de așteptare. Când și-au pierdut rândul, atunci a început perioada de relaxare. „Am învins pandemia”, acesta a fost mesajul conducătorilor.
Când situația a scăpat de sub control, au început să se acorde primele stimulente pentru vaccinare, vouchere la vaccinare, mici și chiar să se organizeze loterii.
Dar poate că era deja târziu, începuse al patrulea val. Al patrulea val a coincis cu criza politică. Nu am avut guvern în timpul crizei. Nici în spitale nu aveam spațiu.", a spus jurnalistul, subliniind importanța colaborării politice pentru a gestiona o situație fără precedent.
Aproape 2.000 în unitatățile de terapie intensivă
În același timp, presiunea asupra sistemului de sănătate din România este insuportabilă, trădată de cifrele oferite de jurnalist și de descrierile dramatice.
Condițiile amintesc de zonele de război: „Spitalele sunt pline de pacienți în mod sufocant. Avem aproape 20.000 de persoane tratate pentru coronavirus și 1.799 sunt în Unitatea de Terapie Intensivă. Număr mare. Mutația indiană este mult mai contagioasă și mai agresivă, astfel încât pacienții prezintă și simptome mai severe ale infecției. Ajung târziu la spital când au nevoie deja de oxigen. Un loc din secția de terapie intensivă se golește atunci când cineva moare. La fel ca la război. Aceasta este situația predominantă în spitale: pacienții sunt pe coridoare, în secția de terapie intensivă, în ambulanțe. De fapt, există pacienți pentru care un scaun sau un pat se transformă în pat pe coridor. Pacientii sunt mai mult decat paturile, medicii sunt epuizați.
Luptei zilnice împotriva dușmanului invizibil nu îi lipsește neașteptatul care adaugă o altă greutate scaunului cu rotile al răbdării: „Timp de 16 ore o ambulanță a fost blocată cu un pacient înăuntru. Nu a existat spațiu pentru plasarea pacientului. Vedem cozi de ambulanță în fiecare zi în afara spitalelor. De săptămâna trecută, transportăm pacienți la spitale din Ungaria. Majoritatea, însă, celor care ajung în spitale nu sunt vaccinați. Chiar și medicii din alte țări vin să ne ajute. Problema este că nu ne protejăm, spun experții. Se tem că pacienții vor ajunge să moară în fața spitalelor sau a caselor lor".
Iacob subliniază că, de luni, vor fi puse în aplicare noi măsuri pentru cei nevaccinați în ceea ce privește traficul nocturn, în timp ce obligația măștii va reveni peste tot, precum și vacanța școlară forțată.
Cu toate acestea, decesele din România au fost la un nivel alarmant de ridicat în ultimele 24 de ore, ajungând la 448, în timp ce numărul cazurilor a crescut la 16.110, ceea ce în sine trimite un semnal de alarmă.