Antena LIVE

Curs valutar

Românii, obligaţi să constituie garanţii pentru plata facturilor la energia electrică. Ce se va întâmpla dacă întârzii cu plata

Consumatorii de energie electrică vor trebui să constituie garanţii financiare în contul distribuitorilor, pentru a acoperi riscul de neplată a facturilor.

De la 12.06.2018, 14:47
WhatsApp
Galerie (3)
Românii vor fi obligaţi să constituie garanţii pentru plata facturilor la energia electrică. Ce se va întâmpla dacă întârzii cu plata

Consumatorii de energie electrică vor trebui să constituie garanţii financiare în contul distribuitorilor, pentru a acoperi riscul de neplată a facturilor.

Anunţul a fost făcut de Roxana Gheorghe, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE.

„Proiectul de procedură are drept scop reglementarea modului de constituire, reconstituire, actualizare, executare şi restituire a garanţiilor financiare prevăzute în contractele pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, în vederea protejării distribuitorilor faţă de riscul de neplată pe piaţa de energie”, a spus şefa Direcţiei Piaţă de Energie din cadrul ANRE.

Oficialul a menţionat că proiectul normativ este în dezbatere publică, iar eventualele sugestii şi comentarii se pot transmite la ANRE până la data de 29 iunie 2018.

Procedura propusă de ANRE se ca aplica în relaţiile comerciale privind prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice în baza contractelor încheiate între operatorul de distribuţie şi titularul de contract, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

„Operatorul de distribuţie (OD) are dreptul de a solicita titularilor de contract constituirea garanţiilor financiare, în cazurile prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Solicitarea constituirii de garanţii financiare se realizează de către OD printr-o notificare scrisă, transmisă către titularul de contract, cu confirmare de primire”, arată proiectul citat de Mediafax.

Potrivit documentului, „în momentul solicitării de constituire de garanţii financiare, OD informează titularul de contract asupra condiţiilor de actualizare, executare, reconstituire şi restituire a garanţiei financiare.

Principalele tipuri de garanţii financiare care pot fi constituite în vederea garantării obligaţiilor comerciale asumate de titularul de contract, sunt:

a) Depozit la dispoziţia OD deschis la o bancă, în cuantumul şi cu valabilitatea comunicate de OD;

b) Scrisoarea de Garanţie Bancară emisă de bancă în favoarea OD;

c) Titluri de stat păstrate la o bancă custode, autorizată de Banca Naţională a României;

d) Certificate de depozit păstrate la o bancă custode, autorizată de Banca Naţională a României;

e) Cont Escrow.

Garanţia financiară se constituie sub forma oricărui tip de garanţie financiară agreată de părţi, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

- Să nu poată fi revocată de emitent şi să poată fi executată în orice moment, cu respectarea legislaţiei în vigoare;

- Să prevadă în mod expres că este emisă în favoarea OD, exclusiv pentru garantarea obligaţiilor ce decurg din contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice;

- Să aibă o durată de valabilitate de minim 24 de luni sau o durată mai mare cu 90 de zile decât perioada de valabilitate a contractului pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice dacă acesta este încheiat pe o durată determinată;

- Să fie exprimată în lei, la valoarea stabilită de OD în baza prezentei proceduri şi notificată titularului de contract.

„Titularul de contract are obligaţia să transmită OD documentul care atestă constituirea garanţiei financiare, în termen de 30 de zile de la data primirii notificării transmise de OD”, mai arată iniţiatorii normativului. Mai departe, „OD verifică corectitudinea datelor înscrise în garanţia financiară, iar în cazul în care există o neconformitate, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea documentului care atestă constituirea garanţiei financiare, notifică în scris titularul de contract asupra neconformităţilor şi termenului pentru remedierea acestora”. Iar titularul de contract va avea obligaţia să transmită OD garanţia financiară corectată conform solicitării „în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la primirea notificării”.

Acelaşi proiect mai prevede că „titularul de contract sau OD pot să compare valoarea garanţiei financiare deja constituite cu valoarea actuală calculată conform art. 8 şi să solicite actualizarea acesteia, dar nu mai devreme de şase luni de la data constituirii sau a ultimei actualizări a garanţiei financiare”.

În cazul în care titularul de contract care a constituit o garanţie financiară în favoarea OD nu îndeplineşte obligaţiile de plată faţă de OD în termenele prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, OD are dreptul:

a) la împlinirea a 60 de zile de la data scadenţei la plată a facturii, să notifice titularul de contract asupra intenţiei de executare a garanţiei financiare;

b) să execute garanţia financiară constituită, în limita obligaţiilor de plată neachitate, în termen de 3 zile lucrătoare de la data notificării menţionate la lit. a).

De asemenea, în cazul în care valoarea debitelor este mai mare decât valoarea garanţiei, aceasta va fi executată, urmând ca restul debitelor să fie recuperate conform legislaţiei în vigoare. „Executarea garanţiei financiare nu exonerează titularul de contract de la plata penalităţilor calculate până la momentul respectiv conform contractului cadru pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice”, mai arată proiectul citat.

Cu alte cuvinte, consumatorul care a înregistrat întârzieri la plata energiei va trebui să constituie o garanţie financiară în contul distribuitorului, în cuantum egal cu o valoare medie a facturii din ultimele 12 luni plus valoarea facturii (sau totalul facturilor) întârziate.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Drumul spectaculos din România care rivalizează cu Transfăgărășan și...
Fanatik.ro
Publicat 05.10.2024
Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
spotmedia.ro
Publicat 04.10.2024
Centrele de date au o problemă și trebuie să alegem: Mai puțină poluare sau...
spotmedia.ro
Publicat 03.10.2024
Cei 700.000 de pensionari care vor pierde 300 lei la pensie, începând cu 1...
Gandul
Publicat 05.10.2024
Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război....
Adevărul
Publicat 05.10.2024
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou...
A1
Publicat 05.10.2024
Horoscopul zilei de 6 octombrie 2024. Taurii au parte de oportunități de...
CaTine
Publicat 05.10.2024
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut...
spynews.ro
Publicat 04.10.2024
Ce salariu a avut Mircea Geoană ca șef la NATO: „N-am vorbit despre asta, dar...
GSP
Publicat 03.10.2024
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din...
Click.ro
Publicat 04.10.2024
Granița dintre Italia și Elveția se schimbă. De ce au fost nevoite ambele...
Useit
Publicat 04.10.2024
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a...
Redacţia.ro
Publicat 04.10.2024
„Noua blondă a lui Putin” s-a înfuriat când a fost întrebată de ce nu are...
libertatea.ro
Publicat 04.10.2024
Christina Aguilera și-a îngrijorat fanii după ce a slăbit considerabil....
ZU
Publicat 05.10.2024
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Hello taste
Publicat 05.10.2024
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
Deparinti
Publicat 05.10.2024
Fenomen misterios filmat pe cer: Descoperirea unui eveniment nemaivăzut, NASA,...
ziare.com
Publicat 05.10.2024
Cum arată acum actorul Mauricio Islas, din celebra telenovelă Amor Real. Ce...
Happy
Publicat 04.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Medicool
Publicat 05.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024