Antena LIVE

Curs valutar

Cifre în premieră despre salarii şi pensii. Apar noi criterii de calcul în noua lege a pensiilor. Cine pierde, cine câştigă (Video)

Ministrul Muncii a dezvăluit noi informaţii despre salarii şi pensii. Olguţa Vasilescu a anunţat cifre în premieră din noua lege a pensiilor.  

De la 02.03.2018, 10:03
WhatsApp
Galerie (5)
Olguţa Vasilescu anunţă măriri salariale majore în 2018. Cifre în premieră despre noua lege a pensiilor Observator

Ministrul Muncii a dezvăluit noi informaţii despre salarii şi pensii. Olguţa Vasilescu a anunţat cifre în premieră din noua lege a pensiilor.  

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că, din 2019, salariile tuturor bugetarilor vor creşte. Pentru că, însă, Educaţia şi Sănătatea sunt "priorităţi", majorările salariale au început cu medicii, asistenţii şi profesorii.

"Din 2019, salariile tuturor bugetarilor vor creşte pe diferenţă până în anul 2022. În textul legii există anexe pentru fiecare familie ocupaţională şi în aceste anexe se scrie salariul fiecăruia, cât va fi el în anul 2022.

Cel care are salariul de 2000 de lei în 2019 şi în grilă trebuie să ajungă la 6000 de lei, va avea o creştere de câte o mie de lei anual, până în 2022. 

În cazul medicilor şi asistenţilor, salariile au urcat direct pe această grilă din 2022, deci ei nu mai au creşteri etapizate. În cazul lor, creşterile sunt într-adevăr foarte mari, însă trebuia făcut ceva. Anul trcut, exodul medicilor s-a redus cu 40% faţă de 2016 şi pentru că s-au făcut majorări salariale cu 15% şi pe promisiunea că de la 1 martie vor creşte salariile pâna la nivelul 2022.

Nu ne mai permitem să pierdem niciun medic în afara ţării. Deficitul e foarte mare. Au plecat 17.000 de medici", a declarat ministrul Muncii.

Nou regulament de sporuri pentru bugetari

La aceste salarii, se adaugă sporurile. Se lucrează la un nou regulamant de sporuri care trebuie să se aplice la fiecare specializare. Drept urmare, după ce aceste sporuri vor fi adăugate, salariile vor fi mult mai mari.

Ministrul Muncii a anunţat că, la această oră, fiecare minister în parte şi sindicatele discută un nou regulament de acordare a sporurilor.

"La această oră se discută regulamentul de sporuri, între ministerul Sănătăţii şi sindicate. Nu am vrut să intervin pentru că fiecare minister îşi gestionează aces regulament de sporuri. 

Cu siguranţă, nu se mai poate să ai 85% ca şi spor, medic fiind, în condiţiile în care ţi s-a triplat salariul. Discutăm deja de salarii foarte mari, cel puţin la medici şi la asistente.

Deci e clar că nu mai putem aplica sporuri de sută la sută pentru că atunci se dezechilibrează totul", a explicat ministrul Muncii.

Legea pensiilor, cifre în premieră

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că noua lege a pensiilor este gata. Urmează simulări pentru a nu exista sincope în momentul prezentării actului normativ.

"Textul legii este finalizat. Problemele pe care le avem acum sunt că trebuie să facem cât mai multe simulări ca să nu avem niciun fel de sincopă când ieşim cu prezentarea acestei legi a pensiilor, care ştim că este foarte aşteptată.

Noi am aplicat programul de guvernare exact cum scrie litera lui încă din perioada campaniei electorale şi nu am ţinut cont de faptul că nu avem o lege a pensiilor ca să facem nişte lucruri care au dus deja la majorarea pensiilor. Anul trecut, punctul de pensie a crescut cu 15%, dar, concomitent cu asta, am eliminat CASS din toate pensiile din România.

Mai mult, la pensiile sub 2000 de lei am eliminat impozitul, iar anul acesta, la pensiile peste 2000 de lei, impozitul a scăzut de la 16 la 10 la sută", a declarat Lia Olguţa Vasilescu. 

Ce se va lua în calcul la noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii a dezvăluit în premieră că noua lege a pensiilor va lua în calcul acordul global, "pentru că au fost pensionari care au avut la 13-lea salariu", dar şi alte drepturi care până acum nu le-au fost luate în calcul.

De asemenea, va fi făcută o diferenţiere între pensionarii care au un stagiu mai mic de 10 ani faţă de ceilalţi care au contribuit peste 10 ani.

"M-am bucurat să constat că organizaţiile de pensionari au susţinut acest lucru. Asta nu înseamnă că cei care au un stagiu de cotizare mai mic de 10 ani vor avea pensiile scăzute", a precizat Olguţa Vasilescu. 

Ministrul Muncii spune că s-au făcut simulări pe câteva mii de pensii și se fac în continuare.

"Legea este finalizată, dar lucrăm pe trei modalități de calcul pentru a vedea care sunt cele mai avantajoase, care corectează cel mai bine toate inechitățile din sistem, și care pot fi suportate de statul român.

Mă bucur că ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, este foarte deschis și are toată disponibilitatea pentru că impactul bugetar este unul mare.

Avem deja constituit un grup de lucru cu cei de la Finanțe, dar până la varianta finală a legii pensiilor facem simulări. Am avut întâlniri cu asociațiile de pensionari, i-am rugat și pe dumnealor să constituie un grup de lucru, format din oameni care au mai lucrat în acest sistem", a continuat Olguţa Vasilescu.

Ce se va întâmpla cu vârsta de pensionare

Ministrul Muncii a dezvăluit că au fost discuţii la la nivelul Uniunii Europene, cu comisarul pentru Muncă, vis-a-vis de vârsta de pensiionare.

"Nu va creşte vârsta de pensionare. Am spus că noi nu avem speranţa de viaţă la nivelul ţărilor din UE ca să creştem vârsta de pensionare.  Această lege nu modifică vârsta de pensionare", e explicat Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai spus că noua legea nu va da peste cap sistemul de pensii pentru că nu sunt modificări spectaculoase.

"Ne interesează doar să corectăm inechităţile din sistemul de pensii şi să avem pensii mai mari", a conchis Lia Olguţa Vasilescu.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

salarii 2018 legea pensiilor bugetari
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025