Şapte ani de la moartea lui Octavian Paler! Citate celebre despre viaţă
La vârsta de 81 de ani, Octavian Paler, unul dintre simbolurile culturii române moare în patul său, în urma unui stop cardiac.
De Redactia Observator la 07.05.2014, 18:00La vârsta de 81 de ani, Octavian Paler, unul dintre simbolurile culturii române moare în patul său, în urma unui stop cardiac. În urma sa rămân însă cărţile din bibliotecă - "Drumuri prin memorie", "Mitologii subiective", "Viaţa pe un peron" sau "Un om norocos" dar şi o lecţie de viaţă.
Octavian Paler a fost un scriitor, jurnalist, editorialist și om politic român. S-a născut la 2 iulie 1926, în satul Lisa, din judetul Braşov. După ce a termi¬nat şcoala primară, în 1937, a fost pri¬mit cu bursă în Colegiul Spiru Ha¬ret din Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi, în acelaşi timp, Dreptul.
Pentru a-şi cumpăra cărţi, Octavian Paler lucra, în timpul facultăţii, ca hamal în Gara de Nord. A debutat publicistic în 1958, cu versuri în Luceafărul, iar editorial, abia în 1970, cu volumul de poezii Umbra cuvintelor. Au urmat apoi alte volume care l-au consacrat.
A fost un om înţelept şi a lăsat în urma sa multe citate celebre. Câteva sunt:
• Adevărata “măsură” a vieţii unui om nu se poate obţine decât prin “lipsa de măsură”, dorind “fără măsură”, îndrăznind “fără măsură”, iubind “fără măsură
• Înţelepţii hinduşi pretind că există patru anotimpuri în viaţă. Unul pentru a studia şi a descoperi lumea. Al doilea pentru a întemeia un cămin. Al treilea pentru a reflecta. Şi, în sfârşit, al patrulea, în care eliberat de inhibiţii şi de obsesii devii un fel de călător fără bagaje.
• Fetiţo, trenul a sosit, a tras la peron. Încotro doreşti să meargă? Spre care dintre visurile tale? Şi cine doreşti să fie pasageri?
• Ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată.
• Noi suntem ca un cântec, nu credeți? Un cântec nu se poate cânta niciodată de la sfârşit spre început. Trebuie să-l cânţi totdeauna îndreptându-te spre sfârşit.
• Vai de cel care după ce deschide uşa camerei seara nu are cui spune: “Bună seara”.
• Nimeni nu există pentru altul. Nu există decât cursa fiecăruia. În clipa în care se opreşte, moare.
• Nu iubeşti o femeie pentru că este frumoasă, ci este frumoasă pentru că o iubeşti tu.