Scandalul armelor din Caraș-Severin. Prefectul demisionar și un fost primar, mărturii surprinzătoare
Scandalul armelor din Caraş-Severin deschide o cutie a Pandorei. Numai în primele 10 luni ale anului, aproapre 200 de arme deţinute ilegal au fost confiscate de poliţişti. Lanţul complicităţilor din vestul ţării ar putea fi aşadar mult mai mare.
De Redactia Observator la 06.12.2019, 22:38Scandalul armelor din Caraş-Severin deschide o cutie a Pandorei. Numai în primele 10 luni ale anului, aproapre 200 de arme deţinute ilegal au fost confiscate de poliţişti. Lanţul complicităţilor din vestul ţării ar putea fi aşadar mult mai mare. Deocamdată, cinci persoane au fost arestate preventiv. În exclusivitate pentru Observator, prefectul demisionar şi un fost primar, ambii suspecţi în dosar, au făcut mărturii surprinzătoare.
Poliţişti, politicieni şi chiar prefectul judeţului sunt printre suspecţii din dosarul care scoate la iveală o fabrică de permise de port-armă.
MATEI LUPU, prefectul din Caraș-Severin: Sunt suspect de abuz în serviciu pentru că, aşa spun dânşii, aş fi sunat şi aş fi rugat pe cineva să primească în audienţă la Poliţie, că a avut o problemă.
Este prima declaraţie a prefectului din Caraş-Severin. Matei Lupu, acuzat de abuz în serviciu şi pus sub control judiciar, şi-a înaintat ieri demisia. Deşi, spune el, este victimă colaterală. Procurorii, în schimb, susţin că ar fi intervenit de cel puţin două ori pe lângă ofiţeri din cadrul Poliţiei pentru a favoriza diverşi infractori. Printre ei, un vânător care a pierdut o cantitate de muniţie şi un hoţ de lemne.
Chiar şeful Serviciul Arme din Inspectorat, comisarul şef Ştefan Radu, arestat în acest dosar, ar fi dat indicaţii subalternilor să înceteze cercetările, spune DIICOT.
Mirel Pascu, fost primar al oraşului Bocşa. Şi el cercetat sub control judiciar. Potrivit DIICOT, ar fi păstrat ilegal o armă deşi i-a expirat autorizaţia. Şi-ar fi falsificat permisul de port-armă tot cu ajutorul unor poliţişti, astfel încât să nu fie vizat de vreun dosar penal.
MIREL PASCU, fost primar Bocșa: Am avut un pistol cu bile cu cauciuc, pe care l-am predat acum un an şi ceva, am făcut şi curs, am fost la examen, am fost la poligon, am tras şi nu înţeleg mai departe ce s-a întâmplat.
La şcoala vizată de anchetă, care îşi făcea zilnic publicitate pe internet, elevii nici nu treceau pe la cursuri. Înainte de examen, ar fi primit pe e-mail subiectele deja rezolvate, dezvăluie anchetatorii.
Oameni fără nicio pregătire ajungeau astfel posesori de arme. Iar caracatiţa complicităţilor ar putea fi extinsă şi în alte judeţe. Într-o şcoală care funcţionează legal, cei care vor permis de port armă trebuie să treacă printr-un instructaj sever.
ELENA LEPĂDATU, purtător de cuvânt la poligonul de trageri: Cursurile durează 20 de zile. Au două componente. O componentă de pregătire teoretică şi una de pregătire practică. Urmează o sesiune de tragere în poligon, învaţă să ţină corect o armă, învaţă reguli de conduită.
Şi chiar şi tehnici de prim ajutor. Nouă accidente au avut loc la vânătoare în primele zece luni ale anului.