Scandal pe validarea mandatelor unor consilieri locali, la Primăria Mangalia. Dosar penal, după ce o delegaţie AUR a intrat cu forţa în sediu. Prima decizie din instanţă
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violare a sediului profesional după ce mai mulţi membri AUR au intrat în sediul Primăriei Mangalia pentru a cere explicaţii în legătură cu faptul că la instanţă a fost trimisă o propunere de validare sau invalidare a consilierilor locali AUR şi USR. Între timp, instanţa a validat mandatele, dar decizia nu e definitivă.
De Redactia Observator la 15.10.2024, 17:03"Urmare a sesizării din data de 14 octombrie, cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi pătruns în sediul unei instituţii publice, din municipiul Mangalia, şi ar fi refuzat să-l părăsească, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Mangalia efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violarea sediului profesional. Precizăm faptul că, până la acest moment, nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale", au anunţat reprezentanţii IPJ Constanţa.
Judecătoria Mangalia a hotărât, marţi, validarea mandatelor celor patru consilieri locali de la AUR şi a celor doi consilieri locali de la USR. Instanţa a mai decis să respingă ca nefondată cererea de invalidare a celor şase consilieri de la AUR şi de la USR. Decizia este comunicată de îndată Prefectului Judeţului Constanţa şi Secretarului general al Municipiului Mangalia. Hotărârea Judecătoriei Mangalia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Tribunalul Constanţa, în termen de trei zile.
O delegaţie de la AUR a mers la sediul Primăriei Mangalia, însoţită de un avocat, pentru a cere explicaţii secretarului Primăriei Mangalia, care a trimis către instanţă propunere de validare sau invalidare a mandatelor consilierilor aleşi ai AUR, relatează news.ro.
Scandal la Primăria Mangalia
Avocatul Nicolae Vlahu, care este şi membru AUR, a întrebat-o pe Andreea Ciocănel, secretarul UAT, care a fost propunerea înaintată către instanţă. "Am luat la cunoştinţă despre adresa pe care aţi înaintat-o dumneavoastră către instanţă cu privire la validarea/invalidarea consilierilor AUR. Dumneavoastră, ca funcţionat public, aveţi obligaţia de a formula o propunere: validare sau invalidare. Care a fost propunerea formulată de către dumneavoastră?", a întrebat avocatul.
Andreea Ciocănel a motivat că ar existe suspiciuni de fraudă electorală şi de aceea a lăsat la latitudinea instanţei validarea sau invalidarea acestor mandate de consilieri locali. "Propunerea formulată în baza adreselor pe care le-am primit în legătură cu un dosar aflat pe rolul instanţei întrucât nu mă pot pronunţa asupra literei f, am lăsat la latitudinea instanţei aşa cum s-a întâmplat şi în ţară cu privire la alte cereri. Litera f presupue o fraudă electorală", a menţionat secretarul Primăriei Mangalia.
Presupusă fraudă electorală
Avocatul a replicat că această presupusă fraudă electorală trebuie constatată de către Biroul Electoral Judeţean. La un moment dat, în biroul secretarului Primăriei a intrat primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu. El le-a cerut celor de la AUR să părăsească instituţia şi le-a transmis că în Primărie nu se filmează. De asemenea, edilul a ameninţat că va chema Poliţia Naţională, ceea ce s-a şi întâmplat.
După ce a analizat situaţia, poliţistul a decis sancţionarea primarului Cristian Radu pentru apelarea abuzivă la 112. Toate scenele au fost filmate de membrii AUR şi postate pe reţele de socializare. În aceeaşi situaţie cu consilierii aleşi ai AUR se află şi cei ai USR.
Pe rolul Judecătoriei Mangalia se află un dosar privind validarea mandatelor acestor consilieri locali. Termenul este pentru ziua de marţi.
În urma alegerilor din 9 iunie, Consiliul Local Mangalia va fi format din opt consilieri PNL, cinci consilieri PSD, patru consilieri AUR şi doi consilieri USR. De asemenea, Cristian Radu a fost ales, în 9 iunie, pentru un nou mandat în funcţia de primar al municipiului Mangalia, din partea PNL.