Sfințirea Catedralei Mânturii Neamului. Bănescu: Nu este cea mai mare catedrală din lume. Catedrala e dedicată eroilor României
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat, duminică, înainte de începerea Slujbei de sfințire a Catedralei Mânturii Neamului, că această catedrală nu este cea mai mare din lume și că ea este dedicată eroilor României.
De Redactia Observator la 25.11.2018, 08:23Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat, duminică, înainte de începerea Slujbei de sfințire a Catedralei Mânturii Neamului, că această catedrală nu este cea mai mare din lume și că ea este dedicată eroilor României.
"Va fi o zi foarte importantă care deschide arcul acesta de timp spre Centenar. Ce se întâmplă astăzi: este sfințită o catedrală legată istoric în mod intrinsec de toate momentele importante. Această catedrală este dedicată eroilor României care prin jertfa lor s-a putut consolida statul român. Gândindu-ne la eroii din 1989, eroi care au făcut posibilă democrația de azi. Această catapeteasmă este cea mai mare din România. Catedrala nu e cea mai mare din lume. Cea mai mare catedrală este Sfântul Sava din Belgrad", a declarat Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a adăugat: "Aceasta este catedrala eroilor neamului, ai României. Aseară a avut loc prima slujbă de celebrare a lor. Inclusiv prin hramul catedralei, se subliniază jertfa tuturor celor care au făcut România de azi".
Slujba de Sfințire a Catedralei Mânturii Neamului
Conform programului oficial, prima slujbă are loc la ora 08.00, Acatistul Sfintei Mari Mucenițe Sfânta Ecaterina.
Slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului este programată pentru ora 09.00, timp de o oră și jumătate. La final este citit Actul de Sfințire.
La 10.30 începe Sfânta Liturghie. Întreaga ceremonie religioasă are loc în Catedrala Națională, în care vor fi doar cei 2000 de invitați. Pelerinii pot urmări slujbele de pe monitoarele instalate în fața catedralei.
La ora 13.00, după liturghie, accesul publicului este deschis în catedrală. Tot atunci, racla cu mâna Sfântului Apostol Andrei e depusă în fața altarului. Credincioșii se pot închina la moaște după ce vizitează altarul, de asemenea, deschis publicului.