Antena LIVE

Curs valutar

Sibiu, capitala gastronomicei europene. Restaurantele îşi schimbă meniul

Sibiul se pregăteşte pentru orevoluţie culinară. Judeţul a obţinut titlul de regiune gastronomică europeană, iar mâncarea va fi principala atracţie turistică în 2019.

De la 11.01.2019, 23:11
WhatsApp
Vezi și:

Sibiul se pregăteşte pentru orevoluţie culinară. Judeţul a obţinut titlul de regiune gastronomică europeană, iar mâncarea va fi principala atracţie turistică în 2019. Bucătarii le vor arăta turiştilor, într-o serie de festivaluri, cum se găsteşte şi în stil nou şi după stil vechi. Astfel, produse locale gătite cu azot lichid, după stilul bucătăriei moleculare, vor sta alături de bulzul ciobănesc, cu brânză de oaie.

Din 11 februarie, meniurile din 71 de restaurante din judeţul Sibiu se schimbă. Primele cinci opţiuni vor fi preparate tradiţionale. Este modul în care bucătarii de aici întâmpină desemnarea Sibiului drept regiune gastronomică europeană.

Ioan Bebeşelea, bucătar: Unul dintre preparatele emblematice pentru zonă este sloiul de oaie servit cu mămăligă. Este un preparat tradiţional, noi l-am făcut puţin mai modern.

Sloiul este doar una dintre noile opţiuni din meniu. Se face din carne de oaie fiartă, care este apoi presată şi conservată în grăsime. În combinaţie cu mămăliga, a fost timp de secole hrana de iarnă a ciobanilor. În restaurant, însă, prezentarea este mult mai rafinată.

Pentru un plus de aciditate punem şi nişte struguri pe care i-am murat, struguri muraţi de către noi. 

Toate felurile tradiţionale sunt făcute cu ingrediente cumpărate de la producătorii locali. Este o modalitate de a sprijini economia din judeţ.

Alin Barabancea, ambasador al Regiunii Gastronomice Sibiu: O să gătim în diferite părţi din Mărginime. Cu brânză, cu porc, cu oaie. Inclusiv la Racoviţa avem un festivalul tăierii porcului din Racoviţa. Deci o să fie foarte multe evenimente gastronomice în care oamenii o să ne gătească pe noi. Live, acolo, ne murdărim pe mâini.

Evenimentele dedicate mâncării se ţin lanţ, în 2019, în Sibiu. La mijlocul lunii viitoare, la Bâlea Lac, turiştii vor putea încerca produse tradiţionale sibiene gătite cu azot lichid. Turul gastronomic îi poartă însă şi la stâne, unde pot gusta bulz sau tocăniţă de oaie, făcute în mod tradiţional.

Eugen Iordănescu, coordonatorul programului: Ne dorim să nu pierdem această legătură cu trecutul nostru. Ne dorim să mai menţinem ceva din gustul satului românesc. Dar nu vrem un sat românesc rămas în urmă. Vrem un sat românesc în care să poţi ajunge mai mult pe asfalt.

Meniurile din restaurante sau de la festivalurile gastronomice vor fi schimbate, pe tot parcursul anului, în funcţie de anotimp.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

observator19 restaurant sibiu social
Întrebarea zilei
Considerați că numărul mare de accidente rutiere justifică majorarea tarifelor RCA?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025