Sibiu, capitala gastronomicei europene. Restaurantele îşi schimbă meniul
Sibiul se pregăteşte pentru orevoluţie culinară. Judeţul a obţinut titlul de regiune gastronomică europeană, iar mâncarea va fi principala atracţie turistică în 2019.
De Redactia Observator la 11.01.2019, 23:11Sibiul se pregăteşte pentru orevoluţie culinară. Judeţul a obţinut titlul de regiune gastronomică europeană, iar mâncarea va fi principala atracţie turistică în 2019. Bucătarii le vor arăta turiştilor, într-o serie de festivaluri, cum se găsteşte şi în stil nou şi după stil vechi. Astfel, produse locale gătite cu azot lichid, după stilul bucătăriei moleculare, vor sta alături de bulzul ciobănesc, cu brânză de oaie.
Din 11 februarie, meniurile din 71 de restaurante din judeţul Sibiu se schimbă. Primele cinci opţiuni vor fi preparate tradiţionale. Este modul în care bucătarii de aici întâmpină desemnarea Sibiului drept regiune gastronomică europeană.
Ioan Bebeşelea, bucătar: Unul dintre preparatele emblematice pentru zonă este sloiul de oaie servit cu mămăligă. Este un preparat tradiţional, noi l-am făcut puţin mai modern.
Sloiul este doar una dintre noile opţiuni din meniu. Se face din carne de oaie fiartă, care este apoi presată şi conservată în grăsime. În combinaţie cu mămăliga, a fost timp de secole hrana de iarnă a ciobanilor. În restaurant, însă, prezentarea este mult mai rafinată.
Pentru un plus de aciditate punem şi nişte struguri pe care i-am murat, struguri muraţi de către noi.
Toate felurile tradiţionale sunt făcute cu ingrediente cumpărate de la producătorii locali. Este o modalitate de a sprijini economia din judeţ.
Alin Barabancea, ambasador al Regiunii Gastronomice Sibiu: O să gătim în diferite părţi din Mărginime. Cu brânză, cu porc, cu oaie. Inclusiv la Racoviţa avem un festivalul tăierii porcului din Racoviţa. Deci o să fie foarte multe evenimente gastronomice în care oamenii o să ne gătească pe noi. Live, acolo, ne murdărim pe mâini.
Evenimentele dedicate mâncării se ţin lanţ, în 2019, în Sibiu. La mijlocul lunii viitoare, la Bâlea Lac, turiştii vor putea încerca produse tradiţionale sibiene gătite cu azot lichid. Turul gastronomic îi poartă însă şi la stâne, unde pot gusta bulz sau tocăniţă de oaie, făcute în mod tradiţional.
Eugen Iordănescu, coordonatorul programului: Ne dorim să nu pierdem această legătură cu trecutul nostru. Ne dorim să mai menţinem ceva din gustul satului românesc. Dar nu vrem un sat românesc rămas în urmă. Vrem un sat românesc în care să poţi ajunge mai mult pe asfalt.
Meniurile din restaurante sau de la festivalurile gastronomice vor fi schimbate, pe tot parcursul anului, în funcţie de anotimp.