Sindrom post-traumatic printre părinți, după cazul de la Caracal
Cazul de la Caracal ne-a afectat pe toţi. Psihologii şi sociologii spun că un astfel de eveniment a generat printre părinţi ceea ce se numeşte sindrom post-traumatic. Oameni care se tem să meargă singuri pe stradă şi în special părinţi speriaţi că fetele lor ar putea deveni victimele unor criminali
De Redactia Observator la 08.08.2019, 14:23Cazul de la Caracal ne-a afectat pe toţi. Psihologii şi sociologii spun că un astfel de eveniment a generat printre părinţi ceea ce se numeşte sindrom post-traumatic. Sunt oameni care se tem să meargă singuri pe stradă şi în special părinţi speriaţi că fetele lor ar putea deveni victimele unor oameni cu deviaţii de comportament.
Sentimente amestecate cu frică şi furie i-au cuprins pe români după ce au aflat că Alexandra, o copilă de doar 15 ani din Caracal, abuzată şi sechestrată, a sunat la 112, dar pentru că nu a găsit înţelegere nu a avut nicio şansă.
De la o zi la alta, detaliile terifiante care au ieşit la iveală despre Gheorghe Dincă, dar şi modul haotic în care au acţionat autorităţile au crescut tensiunea în rândul populaţiei.
Spaţiul online s-a umplut de apeluri şi petiţii care cer mărirea pedepselor pentru viol şi crimă. În plus, tot mai multe femei spun că se tem să mai meargă singure pe stradă.
Părinții de fete, cei mai afectați
Impactul psihologic este şi mai mare pentru părinţi. Mai ales pentru cei de fete.
Mulţi iau în calcul instalarea unor aplicaţii pe telefonul lor mobil pentru a-i monitoriza pe copii în permanenţă. Au început să-i supravegheze cu mai multă atenţie, să ştie tot timpul unde sunt şi cu cine se întâlnesc.
Specialiştii spun că evenimentele violente, precum crimele intens mediatizate generează panică şi în alte colţurile ale lumii. S-au făcut chiar studii în primăvara acestui an, în Statele Unite, după atentatul din Boston, care au scos la iveală că oamenii pot manifesta elemente de şoc postraumatic, care pot să apară şi la câteva luni de la producerea evenimentului.