Şocant! Practici medicale terifiante din trecut
Medicina modernă este uimitoare, asta este clar! Din păcate, nu întotdeauna a fost aşa, iar dovada sunt practicile de mai jos
De Redactia Observator la 12.05.2014, 13:02- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Medicina modernă este uimitoare, asta este clar! Din păcate, nu întotdeauna a fost aşa, iar dovada sunt practicile de mai jos
Plămânii din "fier": Înainte să existe un vaccin pentru poliomielită, pacienţii erau puşi în interiorul unui aparat care simula respiraţia. Acesta arată ca un dispozitiv de tortură medieval, iar bolnavii erau incapabili să se mişte timp de săptămâni întregi.
Bronzarea artificială: Rahitismul de iarnă este o tulburare cauzată de lipsa de vitamina D, ceea ce duce la slăbirea oaselor. Dacă acum, suferinzilor le sunt prescrise suplimente cu vitamina D, în trecut, curele includeau bronzare artificala, folosită chiar şi pe copii.
Ghilotina pentru amigdale: Înainte de antibiotice, amigdalita punea viaţa oamenilor în pericol. Pentru a evita să fie muşcaţi de pacienţi, medicii au inventat o ghilotină specială, care s-a dovedit a fi destul de eficientă în ruperea ţesutului.
Lipitoarea artificială: Pentru cei care aveau nevoie de lipitoare s-a inventat un dispozitiv asemănător. Lamele rotative tăiau pielea, în timp ce cilindrul forma un vid care aspira sângele.
Primele scaune cu rotile: "Aparatul spinal" al doctorului Clark a fost promovat, pentru prima oară, în anul 1878. Acesta permitea persoanelor cu probleme locomotorii, conform reclamei, să meargă pentru câteva minute sau chiar ore. În realitate, însă, cadrul de lemn terifiant era atât de greu încât nu putea fi mişcat.
Test de sarcină cu iepuri: În 1928 s-au pus bazele testului de sarcina modern, însă procedura nu era întocmai ortodoxă. Aceasta presupunea injectarea urinei feminine în corpul unei femele de iepure. Dacă ovarele acesteia reacţionau la lichid, însemna că rezultatul testului era unul pozitiv. Însă în anii '50 s-a renunţat la această practică, deoarece animalele folosite erau omorâte.