Antena LIVE

Autoritățile caută soluții pentru a-i face pe medici să nu renunțe în lupta cu noul coronavirus

Zeci de medici din ţară continuă să facă un pas înapoi în faţa bolii. Unii nu vor să primească pacienţi, alţii îşi dau demisia sau intră în concediu medical. Autorităţile anunţă că toţi cei din linia întâi, de la infirmiere la medici, vor primi un bonus de 500 de euro.

De la 02.04.2020, 20:12

Zeci de medici din ţară continuă să facă un pas înapoi în faţa bolii. Unii nu vor să primească pacienţi, alţii îşi dau demisia sau intră în concediu medical. Autorităţile anunţă că toţi cei din linia întâi, de la infirmiere la medici, vor primi un bonus de 500 de euro. Pentru cei care pleacă, se pregătesc însă sancţiuni dure. Se ia în calcul inclusiv interzicerea dreptului de a mai profesa în România.

Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Făgăraș: Noi nu vom primi niciun pacient transferat de la un spital din Braşov, care este infectat cu acest virus.   

Este refuzul medicilor din Făgăraş. Spitalul ar trebui să fie, prin ordin de ministru, de suport. Este singura unitate medicală din Braşov care poate prelua pacienţi cu COVID. Doctorii spun însă că nu sunt pregătiţi pentru pandemie. 

Medic ATI spitalul din Făgăraș: Avem nevoie de absolut tot. 15 paturi noi. Că noi le avem de 20 de ani şi alea primite din Germania, aduse cu TIR-ul din ajutoare. Noi nu avem dotare, avem un singur ventilator...

Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Făgăraș: În ţara Făgăraşului, acest virus, până în acest moment, nu a fost confirmat. Cerem ministrului Sănătăţii să revină asupra acestei decizii.

Oficialii de la Bucureşti spun că ordinul se aplică fără excepţii, iar nerespectarea lui intră sub incidența legii penale. Pentru medicii care refuză să trateze pacienţi şi pentru cei care îşi dau demisia în plină criză se pregătesc măsuri dure. Autorităţile iau în calcul inclusiv interzicerea dreptului de a mai profesa în România.

Ludovic Orban, premierul României: Este o propunere, a fost formulată de foarte mulţi, şi din zona politică, şi din zona nepolitică. În ceea ce mă priveşte nu am încă o opinie clar formulată.

Secretarul de stat Horaţiu Moldovan a vorbit pentru Observator despre alte posibile măsuri: preaviz de 90 de zile sau chiar o ordonanţă militară prin care s-ar putea interzice demisia cadrelor medicale. 

Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas: Cea mai bună variantă pe care ar face-o domnul secretar de stat, domnul ministru, este să le asigure medicilor condiţiile pe care şi le doresc ca să meargă la serviciu şi să nu mai intre în această psihoză, criză a pandemiei.

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiul Medicilor: Noi toţi suntem astăzi 55.000 de medici în România. Noi, toţi, suntem convinşi că toţi, la sfârşitul a două luni de aici înainte, toţi fără excepţie vom fi fost infectaţi. 

Şeful statului a anunţat astăzi că toate cadrele medicale care tratează pacienţi cu coronavirus vor primi bani în plus lunar. Un stimulent de risc. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Vorbesc aici de un bonus consistent de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună ar fi un bonus onorabil. 

În Constanţa, un medic confirmat este cercetat penal pentru că s-a dus la spital, deşi avea coronavirus. Iar la Dolj, potrivit unor surse, poliţiştii verifică prin DSP fiecare demisie a medicilor. 

La Arad, 40 de medici şi-au dat demisia. Mulţi alţii sunt în concediu medical. 

Simina Roz, purtător de cuvânt SCJU Arad: Avem 127 de angajaţi ai spitalului aflaţi în concediu medical. Aceste concedii nu afectează buna desfăşurare a actului medical.

Contraexemplu vine tot de la Arad. Doi tineri din Italia lucrează cot la cot cu doctorii români. 

Vicenza, medic rezident: Vin mulţi pacienţi, da, care sunt bolnavi, cu febră şi au nevoie de a fi trataţi şi din punct de vedere psihologic. Mă gândesc că e foarte greu pentru ei, sunt speriaţi şi trebuie noi, medicii, să fim tari.

Giuseppe Neduc, medic rezident venit din Italia: Noi am ales să fim medici. Fiind medici nu contează naţionalitatea, nu contează unde suntem. Suntem aici, România ne-a oferit multe, noi acum încercăm să ajutăm cât se poate.

În Iaşi, un medic obstetrician a cerut să fie lăsat să plece în mijlocul focarului de la Suceava, ca să ajute femeile însărcinate.

Monica Holicov, medic obstetrică și ginecologie: Eu şi cu rezidenţii mei ne-am hotărât să mergem. Naşterile nu se pot opri din cauza carantinei. Deci, femeile vor naşte şi mâine şi poimâine, chiar dacă va mai exista coronavirus.

O asistentă din Galaţi, care luptă pentru viaţa pacienţilor cu COVID, a fost victima unor gesturi extreme din partea oamenilor. Femeia spune că vecinii i-au aruncat clor pe uşă, iar proprietarul unui magazin i-a interzis să mai intre în unitate.

Ți-a plăcut acest articol?

iohannis orban coronavirus medic covid spital virus
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024