Stead Fast Dart 2025. Cel mai mare exerciţiu NATO, desfăşurat în România, Bulgaria şi Grecia: aliaţii simulează un atac al Rusiei
În timp ce americanii, ruşii şi ucrainenii caută o soluţie pentru terminarea războiului, NATO se pregăteşte de ce e mai rău. Cel mai mare exerciţiu militar de anul acesta a început astăzi în România, Bulgaria şi Grecia. Aliaţii simulează scenariul de apărare în cazul în care o ţară membră ar fi atacată de Rusia.
De Cristi Popovici la 10.02.2025, 19:53- Mutări politice după demisia lui Iohannis. Garanţia cerută de Ciolacu liberalilor, pentru a nu rupe Coaliţia. DETALII la Observator 17:00
- Demisia lui Iohannis, pe prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Ruşii scriu că "decizia a fost determinată de mișcarea partidelor de extremă dreapta"
NATO a început încă din prima zi a anului pregătirile pentru detaşarea Forţei Reactive Aliate, o armată capabilă să ajungă în timp rapid pe flancul estic, în cazul unui atac al ruşilor. Timp de o lună, mii de militari şi tehnică de luptă au făcut deplasarea spre România, Bulgaria şi Grecia, unde exerciţiul prevede simulări de luptă. În România, exerciţiul NATO a început în poligoanele de la Cincu, Smîrdan şi Bogata. În următoarele două săptămâni, aici vor avea loc trageri cu muniţie de război şi simulări ale unor atacuri inamice.
Stead Fast Dart 2025. Participă peste 10.000 de militari din 9 ţări membre NATO
Peste 10.000 de militari din 9 ţări membre NATO participă la Stead Fast Dart 2025. 1.150 sunt români. De asemenea, peste 1.500 de vehicule blindate vor fi angrenate în aplicaţia militară, dar şi 20 de avioane, F16 cele mai multe, dar şi elicoptere de asalt şi de transport. Iar flotele militare au detaşat 17 nave de război. Marea Britanie are cea mai solidă prezenţă, cu 2.500 de militari şi peste 700 de blindate. Spaniolii, francezii şi italienii au trimis şi ei contingente importante. "Este un scenariu fictiv, în care acţionăm împotriva unei potenţiale agresiuni. Se activează articolul 4 al NATO, forţele aliate vin să sprijine România în situaţia unei potenţiale agresiuni", a declarat Bogdan Tudorache, Directorul Exercițiului din partea României.
După invazia Ucrainei, de acum trei ani, NATO a pus bazele Forţei de Reacţie Activă. "Ce este nou pentru Alianţă este testarea, pentru prima dată, a acestor forţe noi detaşate. O provocare a fost să repetăm această mobilizare pe o distanţă de mii de kilometir, pe flancul estic", a declarat Rafaele Delaroca, reprezentantul Forţei de Reacţie Aliată. Recent, secretarul general al NATO, Mark Rute, le-a cerut aliaţilor să treacă la o mentalitate de război, ca răspuns la agresiunea rusă. Mai mult, ministrul german al apărării a avertizat că Moscova Rusia va putea ataca o ţară NATO în următorii 5-8 ani.