Un tânăr IT-ist s-a sinucis din cauza stresului de la muncă, în Timişoara
Stresul a ucis un tânăr IT-ist din Timişoara, care şi-a luat viaţa la serviciu! Bărbatul a căzut în gol de la etajul cinci al clădirii de birouri, chiar în faţa soţiei şi a pompierilor veniţi să îl salveze. Înainte să se sinucidă, le-a spus apropiaţilor că este copleşit de sarcinile de serviciu.
De Redactia Observator la 29.11.2019, 21:17Stresul a ucis un tânăr IT-ist din Timişoara, care şi-a luat viaţa la serviciu! Bărbatul a căzut în gol de la etajul cinci al clădirii de birouri, chiar în faţa soţiei şi a pompierilor veniţi să îl salveze. Înainte să se sinucidă, le-a spus apropiaţilor că este copleşit de sarcinile de serviciu, apoi le-a trimis mesaje de adio. La 38 de ani, Alin Teodor Naciu avea doi copii mici, o carieră de succes, şi aparent o viaţă fericită. Dar psihologii avertizează: stresul profesional e greu de observat şi face tot mai multe victime în România!
Sunt clipe dramatice, filmate la doar câteva secunde după ce tânărul IT-ist a căzut de la fereastra biroului unde lucra. S-a prăbuşit de la etajul 5, sub ochii salvatorilor alertaţi de soţia lui.
Bărbatul îi spusese că se va sinucide, iar femeia a sunat la 112 şi a plecat şi ea în grabă spre clădirea de birouri. Acolo, poliţiştii au încercat să îl convingă timp de 20 de minute să nu îşi ia viaţa. A fost însă zadarnic.
Sabin Tudoran, şeful bărbatului: E o mare pierdere pentru companie şi e un şoc, pentru că ne confruntăm pentru prima dată cu un asemenea caz, n-am mai auzit, n-am mai văzut. Suntem şocaţi cu toţii
La 38 de ani, Alin Teodor Naciu era unul dintre cei mai apreciaţi specialişti IT din Timişoara. Bărbatul era căsătorit şi avea doi copii de 5 şi 10 ani. În ultima vreme, însă, se plângea că este copleşit de un proiect, la internaţionala unde era angajat. Suferea de atacuri de panică şi apelase la un psihiatru, spun apropiaţii.
Ciprian Scutca, coleg de echipă: Era un pic abătut, îi semnalase unuia dintre colegii noştri cu ceva săptămâni în urmă, chiar luni, că are o stare de oboseală continuă, nu se odihneşte foarte bine
Ieri, tocmai se întorsese la serviciu, după trei săptămâni de concediu medical. Dar seara, a clacat. I-a trimis managerului său parola de la laptop şi a scris mai multe mesaje de adio. După moartea bărbatului, poliţia şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au deschis anchete.
Psihologii avertizează că suprasolicitarea la locul de muncă poate duce la depresie şi chiar la suicid.
Mihaela Săhlean, psiholog: Climatul organizaţional, o anumită persoană cu care chiar nu poţi colabora, nopţile care nu-ţi mai sunt nopţi de somn ci devin nopţi de nelinişti adunate. La fiecare, limita este altfel reprezentată
Ciprian Scutca, coleg de echipă: S-a tras un semnal de alarmă cred că nu numai la noi. Acest mix de viaţă în viteză, cu targeturi de atins, cu a reduce totul la nivel de individ ... Asemenea întâmplări există deja la ordinea zilei în ţările din vest şi din Asia
Ica Secoşan, psiholog: Sindromul burnout sau fenomenul de stres profesional este din păcate un fenomen foarte des întâlnit în ultimii ani. Seamănă cu tulburarea depresivă. De la epuizare fizică până la epuizare mentală şi epuizare emoţională
Burnoutul sau stresul profesional a fost clasificat drept boală profesională abia anul acesta, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În România nu există studii care să măsoare amploarea fenomenului.
De asemenea, spre deosebire de majoritatea statelor europene, România nu are un program naţional de prevenţie a suicidului. Singura linie verde unde o persoană pe cale să-şi ia viaţa poate apela este gestionată de un ONG şi funcţionează doar în timpul nopţii.