Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski ar putea să se închidă
Fiecare zi este o luptă de supravieţuire pentru artiştii Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa. Pe lângă faptul că nu există bani care să finanţeze activitatea instituţiei, artiştii fac faţă cu greu volumului mare de muncă.
De Redactia Observator la 04.10.2019, 16:57Fiecare zi este o luptă de supravieţuire pentru artiştii Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa. Pe lângă faptul că nu există bani care să finanţeze activitatea instituţiei, artiştii fac faţă cu greu volumului mare de muncă.
Trebuie să suplimenteze lipsa de personal. Teatrul mai are nevoie de peste 100 de angajaţi, solişti, balerini şi corişti ca să poată funcţiona în condiţii optime. Până şi clădirea are probleme. Nu a mai fost renovată de 30 de ani şi sunt infiltraţii de apă.
Zilnic, artiştii Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa fac repetiţii şi se pregătesc pentru spectacole în oraş, dar şi în judeţele din ţară.
Muncesc ore în şir şi fac mari eforturi să suplinească lipsa de personal.
Daniela Vlădescu - manager teatru de opera si balet Oleg Danovski: Suntem 137 cu toţii, este anormal. Nu putem să functionăm numai cu oamenii ăştia şi avem nevoie de colaboratori permanneti. Pt acesti colaboratori ne terbuie alocate niste fonduri. 30% din salariile din bugetul pentru salariaţi de 137 la număr este foaret mic, iar noi nu putem să acoperim activitatea noastra doar cu 137 de oameni.
Jumătate dintre artişti sunt colaboratori. Chiar şi aşa personalul este insuficient, iar salariile sunt greu de acoperit. Mai au nevoie de peste o sută de persoane: solişti, personal tehnic şi dansatori.
Director executiv, secţia de balet: Avem 12 angajati şi pâna la numarul de 37 avem colaboratori, cu care cu chiu cu vai reuşim să-i suţinem financiar. Problema este că sunt foarte puţini. Eu acum sunt în situaţia în care nu am 18 fete care sa-mi faca Lacul Lebedelor.
Artiştii se plâng că se descurcă tot mai greu de la o stagiune la alta. Şi fac tot felul de artificii ca să facă economii. Banii alocaţi de Ministerul Culturii nu ajung.
Solist: Cea mai mare teamă a mea este ca această instituţie ar putea fi desfiinţată în cazul în care nu se mai acorda fonduri pt colaboratori.
Solist: Am ajuns ca un om sa fac munca altor trei cu aceeaşi iubire. Pentru că investim tot sufletul şi toată viaţa noastra aici.
Pe lângă toate acestea, clădirea nu a mai fost renovată de 30 de ani, aşa că aunt infintraţii de apă în pereţi, iar instalaţia electrică nu prea face faţă. Problemele cu care se confruntă instituţia trenează de ani de zile.
În 2010, teatrul se afla în subordinea Consiliul Judeţean Constanţa, care a vrut să desfiinţeze instituţia culturală. S-a găsit însă o soluţie de compromis: să treacă la Ministerul Culturii, dar să renunţe la mai mult de jumătate dintre angajaţi.