"Telefonul, doamne fereşte". Reacţia unei bunici din Apuseni care are, pentru prima dată, curent în casă
Panourile fotovoltaice sunt soluţia pentru familiile care trăiesc de o viaţă, fără curent, în cătunele izolate din Munţii Apuseni. Câteva dintre ele, mai norocoase, pot aprinde deja lumina în propria casă. Pentru cei mai în vârstă, care au nevoie şi de mai mult ajutor, faptul că au unde încărca un telefon mobil e o minune.
De Redactia Observator la 01.09.2024, 13:41"Luminează casa noastră. Doamne ajută! Frumos, îmi place. Altceva". Lumina s-a aprins pentru prima dată în nouă gospodării din cătunul Peste Valea Bistrei, din judeţul Alba. Pe case au fost montate panouri fotovotaice, pentru ca oamenii să se poată bucura de energie electrică.
Până acum, localnicii se descurcau greu fără energie electrică. Este şi cazul doamnei Ileana Haiduc, care a trăit aici toată viaţa ei. "Viaţa fără curent nu e uşoară. Noaptea pe întuneric este foarte greu. S-au mai descurcat oamenii cu lampa, cu lămpaşu şi cu motorină. Am avut familie. Au fost copiii la şcoală, au învăţat la lampă, cum au putut".
Bucurie într-un mic cătun din Apuseni
Copiii au crescut şi au plecat din micul cătun din Munţii Apuseni. Doamna Ileana este însă foarte fericită că de acum va lua legătura cu ei mai uşor, pentru că are unde să-şi încarce telefonul mobil. "Telefonul, doamne fereşte, şi numai singură, la o întâmplare ceva, trebuie să anunţ copiii".
Panourile fotovoltaice au fost instalate în cadrul proiectului "Energie pentru Viață". La nivelul ţării sunt aproximativ 6.000 de gospodării care nu au acces la energie electrică, potrivit unei baze de date alcătuite anul trecut de Ministerul Energiei.