Antena LIVE

Curs valutar

Teroriştii din Statul Islamic nu se opresc! Un an de la instaurarea "CALIFATULUI"

Lumea întreagă se teme de ei, au sădit frica peste tot şi au uitat de umanitate! Statul Islamic este mai puternic decât era când a proclamat, la 29 iunie anul trecut, califatul din teritoriile ocupate în Irak şi Siria

De la 29.06.2015, 20:06
WhatsApp
Galerie (2)

Lumea întreagă se teme de ei, au sădit frica peste tot şi au uitat de umanitate! Statul Islamic este mai puternic decât era când a proclamat, la 29 iunie anul trecut, califatul din teritoriile ocupate în Irak şi Siria

După o perioadă de expansiune, embrionul Statului, avându-l în frunte pe liderul său Abu Bakr al-Baghdadi, a cunoscut certe înfrângeri în ultimele luni, raidurile coaliției internaționale conduse de SUA și ofensivele lansate de armata irakiană, kurzi și milițiile șiite l-au obligat să cedeze teren ca în orașele siriene Kobane și Tall Abyad și irakian Tikrit.

Dar pe de altă parte, organizația a câștigat victorii spectaculoase precum capturarea orașului antic Palmyra în deșertul sirian și Ramadi, capitala celei mai mari provincii irakiene, Al-Anbar.

"Grupul acționează ca o gherilă: el poate fi slăbit într-o regiune și să câștige în putere în alta, dar va continua să existe într-un viitor apropiat", avertizează Hassan Hassan, analist la Chatham House.

Chiar dacă frontierele "califatului", proclamat în 29 iunie 2014 în teritoriile cucerite în Irak și Siria, pot fluctua, "eu îl văd existând cel puțin încă un deceniu", adaugă el.

CITEŞTE ŞI Cutremurător! Statul Islamic, despre sclavele sexuale: "Dacă este virgină, o poţi viola imediat"

"Ideea unui califat și a califului Ibrahim va rămâne desigur vie în spiritul numeroșilor săi membri și susținători în toată lumea", întărește Charles Lister, de la Brooking Doha Center.

Succesele Statului Islamic se explică prin resursele sale financiare, prin capacitățile sale militare și facultatea sa de a se sprijini pe nemulțumirile legitime ale populațiilor locale împotriva regimurilor în funcție în Irak, țară subminată de instabilitate, și în Siria, devastată de război.

CEL MAI BOGAT GRUP TERORIST DIN LUME!

"Statul Islamic este grupul terorist cel mai bogat din lume", cu venituri de aproape două milioane de dolari săptămânal, indică Patrick Johnston, politolog al grupului de analiză Rand Corporation.

Atacurile coaliției asupra câmpurilor petrolifere controlate de Statul Islamic și scăderea prețului petrolului brut i-au redus câștigurile, dar grupul a găsit mijloace de a-și compensa pierderile. "El extorchează fonduri, colectează impozite și vinde bunuri jefuite în cursul cuceririlor sale", explică Johnston.

Din punct de vedere militar, grupul beneficiază de experiența fondatorilor săi, dintre care numeroși sunt foști ofițeri și membri ai serviciilor de securitate ale fostului dictator irakian Saddam Hussein, concediați de americani după invazia din 2003. Ei au în special experiența a opt ani de război cu Iranul.

Statul Islamic se poate sprijini, de asemenea, pe largi rezerve de recruți, în special combatanți străini și pe un stoc considerabil de echipamente, fie că este vorba despre arme ușoare, artilerie, arsenal antitanc, tancuri și blindate, între care vehicule americane capturate de la armata irakiană.

Potrivit lui Lister, grupul "încearcă aproape constant să câștige victorii pentru a pune mâna pe mai multe arme".

SUNT O MICĂ ARMATĂ...

Statul Islamic, care cumpără de asemenea echipamente pe piața neagră, "are armele, antrenamentul și mijloacele pentru a opera ca o mică armată", rezumă Hassan.

În pofida câtorva succese, marjele de manevră ale coaliției internaționale sunt limitate de absența trupelor la sol și mai ales de lipsa informații, potrivit experților. Paralel, Statul Islamic și-a concentrat expansiunea asupra regiunilor unde forțele de securitate au fost slăbite de război.

CITEŞTE ŞI Statul Islamic folosește ACIDUL CLORHIDRIC ca armă

După capturarea unui teritoriu, grupul instituie o administrație și își instalează propria poliție, potrivit lui Johnston.

Jihadiștii mânuiesc "morcovul și bastonul" cu populația locală, terorizând-o cu execuții publice brutale, dar oferindu-i și o relativă stabilitate și servicii publice precum sănătatea și educația.

"Oamenii se tem de abuzurile grupului, dar unii se simt asigurați de modelul său de guvernare și de altfel nici nu au altă alternativă", afirmă Hassan.

Această absență a alternativei a fost una din cheile succesului Statului Islamic în Irak și în Siria, unde populația sunnită se simțea exclusă de la puterea deținută de șiiți.

În Siria, rebeliunea împotriva președintelui alawit Bashar al-Assad provine în majoritate din comunitatea sunnită, iar în Irak aceasta acuză guvernul de discriminare.

Atâta timp cât această situație vă rămâne neschimbată, "Statul Islamic va putea continua să beneficieze de acceptarea tacită a populației", opinează Lister. " O soluție veritabilă a ŞI ar fi deci să se remedieze diviziunile din cadrul societății pe care grupul le exacerbează și le exploatează în avantajul său", mai spune el.

CEI DIN STATUL ISLAMIC NU SE OPRESC!

Săptămâna trecută, ŞI a revendicat un atac sinucigaş în Tunisia soldat cu moartea a 38 de persoane, în majoritate turişti străini. Gruparea este de asemenea suspectata că se afla în spatele unui atentat sinucigaş asupra unei moschei şiite în Kuweit, soldat cu 26 de morţi.

Este posibil ca ŞI să fi servit de asemenea şi că sursa de inspiraţie pentru autorul unui atac în Franţa, care şi-a decapitat şeful şi a încercat să-şi arunce în aer maşina într-o uzină de gaz.

Doar în Siria Statul Islamic a executat 3.027 de persoane, de la proclamarea califatului, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului. Printre persoanele executate figurează 1.787 de civili, dintre care 74 de copii.

CITEŞTE ŞI Stat Islamic: Am putea achiziţiona o BOMBĂ nucleară în termen de un an

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

stat islamic un an de califat instaurare "califat" teroristi
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024