Începe testarea națională pentru coronavirus. Vor fi testate aproape 30.000 de persoane
Medicii avertizează că toamna ne va aduce al doilea val al pandemiei. Şi de data asta vom fi mai pregătiţi: în curând, începe testarea naţională pentru a afla câţi oameni au fost infectați cu COVID-19. În jur de 30 de mii de persoane vor fi incluse într-un studiu ce va arăta cum s-a răspândit infecţia pe teritoriul României.
De Redactia Observator la 03.06.2020, 22:17- Peste 29.000 de români ar urma să fie testați pe parcursul acestui studiu.
- Rezultatele ar urma să ne ajute să ne pregătim pentru un eventual val doi de infectări.
Când vor merge la analize, oamenii de toate vârstele vor fi întrebaţi dacă sunt de acord să participe la studiu. Singura condiţie: să nu aibă simptome de boală infecţioasă. Sângele recoltat va fi centrifugat, iar doi mililitri din serul rezultat va fi folosit pentru studiu.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Serurile reziduale colectate cu acordul pacientulului în cauză - îşi dă acordul, ştie pentru ce va fi folosit serul rezidual - este adus la INSP. Se va face evaluarea acestui ser rezidual, sunt teste imunologice, se vede prezenţa IGG-ului.
Serul va ajunge la Institutul Naţional de Sănătate Publică congelat. Aici, va fi supus unui proces laborios.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Sunt teste care identifică anticorpii, serul de la cei care sunt recrutaţi în cadrul acestui studiu, sunt teste care vor avea o sensibilitate şi o specificitate foarte mare, de peste 99%.
Înainte să înceapă studiul, Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să aleagă până la cinci laboratoare în fiecare judeţ. Cele selectate trebuie să recolteze peste 1.000 de probe pe săptămână sau peste 40.000 de probe pe an.
Vor fi testate 29.019 persoane din toate judeţele ţării. Pentru asta, statul va plăti 1,6 milioane de lei. În luna septembrie ar urma să aflăm câţi oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus şi nu au ştiut.
Până acum, în România, s-au făcut aproape 460 de mii de teste. Oficial, aproape 20.000 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Însă, numărul celor care au trecut prin boală este mult mai mare.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Ne ajută ca să putem să estimăm care este procentul populatiei care a trecut prin boală, care au fost categoriile de vârstă cele mai afectate, putem să legăm inclusiv cu patologiile care ar fi putut să apară la aceste persoane. Putem să vedem unde circulaţia a fost mai intensă.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Ne vor face şi o prognoză să putem să ne pregătim pentru un posibil al doilea val. Evoluţia ţine foarte mult de cât din populaţia României a fost imunizată. În funcţie de asta, ne gândim ca următorul val să fie la fel, o curbă cum a fost şi primul val, dar ne gândim să fie şi ceva mai lent.
Specialiştii estimează că vom avea un al doilea val de COVID-19 în toamnă.